Inhaláljunk!

Nátha ellen kajeput-olaj

Tüsszögés, rosszhangulat, erőtlenség. Az embert teljesen elgyengíti néha egy egyszerű megfázás is. Van természetes megoldás!

2012.10.24 17:00ma.hu

Sokan megpróbálják egyszerűen kiheverni, de ilyenkor a gyógyulás napokig vagy még tovább is tarthat. Nincs mit szépíteni, itt a náthaszezon, és már szinte nincs olyan nap, amikor a családból valaki ne köhögne vagy fújná az orrát. Ilyenkor vagyonokat költünk a patikában különböző orrtisztító, köhögés elleni és más szintetikus gyógyszerekre, amelyek nem egyszer majdnem annyit ártanak, mint amennyi hasznuk van. Ezzel szemben gyakran elfeledkezünk a természetes gyógymódokról.

Pedig számos könnyen hozzáférhető, házilag kivitelezhető praktika létezik, amelyek fillérekből és akár egy-két használattal, kíméletesen megoldják azokat a gondokat, amelyeket a gyógyszerek néha sok ezer forint ráfordításával sem. Egy tízperces, illóolajos inhalálás sokszor többet segít, mintha napokig csöpögtetnénk eldugult orrunkat.

Az egységes nevén csak megfázásnak hívott tünetegyüttest több dolog okozhatja. Az ok lehet allergia, vírusos megbetegedés, pl. influenza, vagy valamely baktérium. A háttérben majdnem mindig az immunrendszer legyengülése áll, ami teret enged a különböző megbetegedések előretörésének.

Ilyen lehetőség az Aromax kajeput-olaj, amit a trópusokon élő mirtuszfélék (Myrtaceae) leveleiből állítanak elő. Az olaj illata az eukaliptuszra emlékeztet, antimikrobiális, gyulladás- és fájdalomcsillapító, valamint nyákoldó hatású. Leggyakrabban légúti fertőzések, felfázás, ízületi fájdalmak kezelésére alkalmazzák. Használhatjuk inhalálva, bedörzsölve, fürdőolajként, aromalámpából párologtatva is. A kajeput-olaj nem csíp, nem toxikus, nem irritálja vagy érzékenyíti a bőrt. A megfázás tüneteire szintén hatásos az eukaliptusz, a kakukkfű, a teafa vagy a citrom illóolajai is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.