Nem használ a gránátalmamag olaja?

Hol dől el a hőhullám?

A gránátalmamag olaja sem sokkal ér többet, mintha ha nem használunk semmit - egy tanulmány szerint a menopauza tüneteit pszichológiai változások ugyanúgy alakíthatják, mint a hormonálisak.

2012.01.25 16:55ma.hu

Népszerű gyógyír a gránátalma magjának olaja a menopauza időszakában levő nők számára. A kutatók korábban úgy gondolták, azért , mert fitoösztrogénekben gazdag, és "utánozza" az ösztrogén hatását a szervezetben.

Ugyanakkor egy klinikai kísérlet felfedezte, hogy azok a nők, akik gránátalma olajat kaptak napi kétszer 12 héten át, nem tapasztaltak sokkal nagyobb javulást, mint akik placebót kaptak.

"Számos gyógynövényhez hasonlóan itt sincs egészen biztos bizonyíték a hatékonyságra, azaz, nem tudni, tényleg csökkenti-e a menopauza tüneteit a gránátalma - mondta el Dr. Silvina Levis, a floridai, Miamiban levő Miller egészségügyi iskola munkatársa. - Korábbi tanulmányok ráadásul azt mutatták, hogy a szója- és a vörös lóhere kivonata, melyek szintén tartalmaznak fitoösztrogéneket, szintén nem túl hatékonyak a menopauza alatt tapasztalható hangulatváltozásokkal és a hőhullámokkal szemben."

A menopauza időszakában levő nők 85 százaléka tapasztalja a tüneteket napi több alkalommal. A hőhullámok izzadással, gyors szívveréssel, szorongással járnak.

A bécsi orvosi egyetem kutatói elvégeztek egy tanulmányt, melynek során 81 menopauza után levő nőt vizsgáltak, 45 és 60 éves kor között. Mindannyian minimum 5 hőhullámot tapasztaltak naponta, és legalább 12 hónap telt el utolsó menstruációjuk óta.

Megkérték őket, hogy naponta vezessenek naplót a tüneteikről. Gránátalma olajat vagy placebót kaptak, és folyamatosan tesztelték a hormonszintjüket.

A tanulmány kezdetekor, akik gránátalma olajat kaptak, átlagosan 11 hőhullámtól szenvedtek naponta, míg a placebót kapók 9, 9-ről számoltak be. 12 hét után sem mutatkozott jelentős eltérés, a gránátalma olajos csoport 6,8 hőhullámot tapasztalt naponta, a placebo csoport pedig 7,3-at.

Valóban csökkent a hőhullámok száma, de a kutatók szerint ez inkább a placebo-hatásnak köszönhető, vagyis a hitnek, hogy javulni fognak.

Lehet, hogy a menopauza tünetei részben a hormonális, de másik részben pszichológiai változásnak köszönhetők.

A tanulmány a hormonszintben nem mutatott eltérést a két csoport tagjai között a vizsgálat kezdetén és végén. Akik gránátalma olajat kaptak, azoknál javult viszont az alvás minősége.

A tanulmány a Menopause szaklapban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.