Csekély mértékben képesek csak bekerülni

Gránátalmát a mellrák ellen?

A gránátalma alkotóelemei gátolják az ösztrogén pozitív mellrák terjedését. Amerikai kutatóknak sikerült kideríteniük sejtkultúrás laborkísérletek segítségével, hogy ezért az úgynevezett ellagitanninok felelősek, amely anyagokhoz az ellagsav is tartozik.

2010.01.10 13:25MTI

Ezek a polifenolok gátolják az aromatáz enzimet, amely a férfi nemi hormont, a tesztoszteront ösztrogénné alakítja, és kulcsszerepet játszik a mellrák kialakulásában - tudósít a Die Presse című osztrák napilap internetes kiadása (http://diepresse.com).

Az ellagitanninok hatása az urolitin B nevezetű anyagcsereterméken alapszik - írják a kaliforniai sejtbiológusok a "Cancer Prevention Research" című szaklapban. Igaz, a laborkísérletekben nagy mennyiségű hatóanyaggal sikerült csak gátat vetni a rákos sejtek szaporodásának. Az emberi szervezeten belül sajnos nem lehet ekkora értékeket elérni, mivel az ellagitanninok csekély mértékben képesek csak bekerülni a véráramba.

A Wisconsin Egyetem (USA) kutatói már korábban kimutatták, hogy a gránátalma kivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását kísérleti állatokon.

A Kaliforniai Egyetem szakembereinek kutatása szerint pedig a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.