23 ezren halnak meg évente a rezisztencia miatt

Megvan az antibiotikumok utódja?

Egyre nagyobb problémát okoz az emberiségnek az intenzív antibiotikum-használat miatt egyre terjedő rezisztencia - az így létrejövő "szuperbaktériumok" elleni küzdelem sokkal nehezebb. De már nem sokáig...

2014.11.06 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

Az első antibiotikum, a penicillin felfedezése óta aggódnak a kutatók az antibiotikum-rezisztens kórokozók megjelenése miatt. Noha az 1940-es években még csodaszerként tekintettek rájuk, napjainkra kétségtelenül korlátozottá vált hatásuk. Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC szerint a tavalyi év során mintegy 23 ezer embernek kellett azért meghalnia, mert antibiotikumnak ellenálló baktériummal fertőződött meg. A WHO globális fenyegetésként tekint az antimikrobiális rezisztenciára, gyors és koordinált beavatkozást sürgetve a világ egészségügyi szervezeteitől.

Szerencsére már jó ideje ismert az antibiotikumok csökkenő hatásfoka, ezért számos irányban indult kutatás kiváltásukra. Ezek egyike a liposzómákat hívja segítségül, azokat a parányi struktúrákat, melyek képesek utánozni a sejtmembránt. A baktériumok védekező mechanizmusának átverésével pedig semlegesíthetővé válnak az emberi szervezetben.

"Ellenállhatatlan csalit hoztunk létre a bakteriális mérgek számára. A toxinok végzetesen vonzódnak a liposzómákhoz, és mihelyt kapcsolatba léptek velük, könnyen semlegesíthetők a gazdasejt károsodása nélkül" - foglalta össze Eduard Babiychuk, az új módszerről készített tanulmány vezetője.

És nem áldozott le az antibiotikumoknak sem! A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy mekkora sikere lehet a baktériumok ellen vívott csatában a kétféle módszer együttes bevetésének. Feltételezések szerint a két eljárás ki tudja egészíteni egymást, hatékonyabbá téve a bakteriális fertőzések kiűzését a szervezetből.

Ám humán gyógyászatban való általános alkalmazásig még várni kell. Jelenleg az egérkísérletek zajlanak, vagyis az emberi fogyasztásra készített pirula még jó néhány évig nem kerül a patikák polcaira.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.