Hideg idők

A kihűlés, fagyás, szénmonoxid-mérgezés veszélyei

A mentők a hideg időjárás egészségügyi kockázataira figyelmeztetnek.

2014.12.29 12:11ma.hu

A hideg időjárás veszélyei közül a mentők a kihűlés, fagyás, illetve a szén-monoxid mérgezés kockázatára figyelmeztetnek.

* A kihűlés, fagyás veszélye nem csak a szabadban tartózkodókat fenyegeti, a baj fűtetlen helyiségekben, otthonokban is bekövetkezhet. Az ilyen időjárási feltételek mellett fokozottan ügyeljünk a környezetünkben élő gyenge, idős emberekre. Őket ezekben a napokban nem szabad egyedül hagyni, mivel különösen nagy veszélynek lehetnek kitéve.
Az utcán ugyancsak nagyobb odafigyelésre lesz szükség, akár 10-20 percnyi földön fekvés is a szervezet lehűléséhez vezethet. A közhiedelemmel ellentétben ilyenkor alkoholt fogyasztani különösen veszélyes, mivel nem ellensúlyozza az alacsony hőmérséklet okozta veszélyeket, sőt, nagy mennyiségben megbéníthatja a szervezet hőtermelését, tehát elősegíti a test gyors és életveszélyes kihűlését.

* A nagy hidegben sokan ellenőrizetlen, az égéstermék elvezetését nem biztosító berendezéseket, barkácsolt fűtési megoldásokat alkalmaznak, ez pedig súlyos szénmonoxid-mérgezéshez, tragédiához vezethet.
Ha a helyiségben tartózkodók fejfájást, szédülést, hányingert, rosszullétet észlelnek, gondoljanak a mérgezés lehetőségére, szellőztessenek és hívjanak segítséget.

Az előrejelzések szerint egész héten hideg idő várható.

A szilveszteri készenlétről és a várható veszélyekről 31-én reggel a mentőszolgálat külön tájékoztatást ad.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.