Hetente kétszer járt kirándulni

Kihűlés okozta a tapasztalt hegyi túrázó halálát

Hetente átlagosan kétszer járt túrázni, az erőnlétével tehát nem lehetett gond, és a hegyet is jól ismerte az idős nő, akivel az utolsó útján mégis történt valami, már halott volt, mire rátaláltak.

2014.06.24 17:29ma.hu

A kihűlést nevezték meg a halál közvetlen okaként a szakértők egy 70 éves nő esetében, aki a seattle-i Mount Rainier Nemzeti Parkban indult túrázni, de mivel nem ért a megbeszélt helyre időben, lánya riasztotta a hatóságokat, ők pedig a hegy alapos átkutatása során már csak a holttestet tudták lehozni. Az igazságügyi boncoló szerint Karen Sykes emellett szívproblémákkal is küzdött, noha lánya azt állítja, a nő a kora ellenére kifejezetten egészséges és fitt volt, és gyakran fordult elő, hogy hetente kétszer is felkerekedett egy kiadós hegyi gyaloglásra.

Ismerősei és túrázótársai szerint a nő tapasztalt kiránduló volt, ezért bár a halála pontos körülményeit még mindig vizsgálják a szakértők, a barátok úgy vélik, olyasvalami történhetett vele, ami bármikor bárkivel megtörténhet, és nem függ a tapasztalattól vagy ehhez hasonlóktól - tudta meg a News13 című amerikai internetes hírhonlap. "Nagyon, nagyon óvatos volt" - mondta Kim Brown, az egyik rendszeres túrázótárs. "Valami olyan történhetett, ami a hegyekben bármikor előfordul. Aki a hegyekbe megy, tudja, hogy bármi megtörténhet, de ez nem jelenti azt, hogy ne menjünk oda, csupán számítani kell rá" - fogalmazott.

A nő eltűnését múlt héten szerdán jelentette be a lánya, a hatóságok három napos keresés után, szombaton bukkantak a holttestére. Kindra Ramos, egy nonprofit túraszervező cég tagja szintén elővigyázatos kirándulónak írta le Sykes-ot, aki mindig alaposan megtervezte, merre halad és mekkora távokat tesz meg, még az időjárás-előrejelzéseket is pontosan belekalkulálta az útiterveibe. "Sajnos balesetek történnek néha" - tette hozzá, és azt is megjegyezte, hogy Sykes több mint 100 alkalommal kirándult már a Rainier-hegyen.

2000 óta 18 halálos áldozatot szedett a hegy, volt, aki lezuhant, más megfulladt és infarktusos eset is előfordult a nemzeti park statisztikái szerint. "A hegyek mindig ott voltak, hogy erőt adjanak neki és mindig felemelő érzés volt a számára [ott lenni]. Ez segített frissen tartani a szellemét és a fizikai erejét" - mondta elhunyt anyjáról az 52 éves Annette Shirey, aki szerint Karennek személyes kapcsolata volt a hegyekkel és szerette volna ezt a szeretetet másokkal is megosztani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.