Karácsony, a szeretet ünnepe? - avagy ajándékozási

Karácsony, a szeretet ünnepe?

A régi időkben Karácsonykor nyugalom és béke honolt a házakban, még a történelmileg nehezebb időszakokban is. És ami a legfontosabb, hogy független volt a családok anyagi helyzetétől. De nem csak ez változott meg mára...

2014.12.18 13:00Miski Ági - MAGNIS rovata

Az ünnepek közeledtével volt alkalmam többször is megfigyelni az utcán rohanó embereket. Legtöbben kisebb-nagyobb csomagokkal a kezükben, vagy már a fenyőfával vagy épp csak néhány fenyőággal róják az utakat. Arcukon az öröm vagy épp a békesség helyett leginkább csak a tanakodás, a gondterheltség látszik. Ez késztetett arra, hogy elgondolkodjak azon, hogy mit is kellene jelentenie, vagy mit is jelentett régen a Karácsony az emberek számára, és mivé alakult át az utóbbi években.

Forrás: MAGNIS Creative Műhely Klub

A Karácsony a szeretet ünnepe, vagy legalábbis annak kellene lennie. A régi időkben ezeken a napokon összegyűlt a család és az ünnepi asztalt körülülve hallgatták az öregek - már sokszor elmesélt és gyakran a mesélő hangulata szerint változó - anekdotáit, az asszonyok varrogattak, a gyerekek játszottak, rohangáltak a felnőttek között, a férfiak meséltek, megvitatták az élet nagy kérdéseit. Nyugalom és béke honolt a házakban, még a történelmileg nehezebb időszakokban is. Úgy tűnhetett, hogy erre a néhány napra szinte megállt az idő és a szeretet vette át a szerepet a családok életében. Kiléptek a hétköznapi rutinból. A gyerekek a házi készítésű szaloncukrokat majszolták és a családtagok által varrt vagy faragott játékokkal játszottak, meséket hallgattak, sőt gyakran az egész család közösen játszott valamilyen társasjátékot. És ami a legfontosabb, hogy ez bizony független volt a családok anyagi helyzetétől. Legfeljebb csak a terített asztalon megtalálható ételek típusában vagy mennyiségében volt különbség.

Forrás: MAGNIS Creative Műhely Klub

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a világ évről-évre folyamatosan változik, és nem lehet a régi dolgokhoz foggal-körömmel ragaszkodni. De talán nem kellene megfeledkeznünk arról a nagyon fontos dologról, hogy a Karácsony a szeretet ünnepe. Mert mivé is vált mára ez az ünnep? Sokak számára azt jelenti, hogy végre van néhány munkaszüneti nap, amikor nem kell rohanni, de előtte azonban az amúgy is mozgalmas hétköznapok még jelentős és gyakran igen megterhelő feladatokkal egészülnek ki. Meg kell tervezni és el kell készíteni az ünnepi menüt, ki kell találni, hogy ki milyen ajándékot kapjon és még az ilyenkor esedékes téli nagytakarítás is a feladatok hosszú sorát szaporítja. Mindezt természetesen a szokásos feladataink, a mindennapi munkánk mellett.

Az embereket figyelve azt is észrevettem, hogy jelentősen megváltoztak ajándékozási szokásaink. Sajnos egyre több családnak már az ünnepi menühöz való alapanyagok beszerzése is komoly anyagi nehézségekbe ütközik és hosszú heteken keresztül azért spórolnak, hogy legalább Karácsony napján kerüljön hús az asztalra és sokaknak a fára, meg az ajándékokra már nem is marad pénzük.

Forrás: MAGNIS Creative Műhely Klub

A családok másik részének ugyan az ünnepi menü beszerzése és elkészítése nem feltétlenül jelent akkora megterhelést, de az ajándékozás már igen. Így Karácsonyra időzítik azoknak a dolgoknak a beszerzését, ami feltétlenül szükséges. Így például a gyerek ekkor kap a kinőtt téli kabátja helyett újat, vagy az elromlott mosógép helyett ekkor vesz a család másikat. Szóval elsősorban a praktikus és feltétlenül szükséges dolgok fognak a fa alá kerülni ajándékként.

Van a családoknak egy harmadik csoportja is, ahol az ajándékozás már semmilyen szempontból nem magáról a megajándékozottról vagy az ajándékról szól. Náluk szinte árverseny alakul ki, és csupán az a fontos, hogy ki milyen drága ajándékot tud beszerezni a másiknak, és nem az, hogy mit vesz, vagy akinek szánták valójában mit is szeretne, az meg végképp nem szempont, hogy kinek mire is lenne igazán szüksége.

De akármelyik anyagi helyzetben lévő családot nézzük is egyben mindenki közös abban, hogy megfeledkezik a Karácsony lényegéről, a szeretetről. Mára ez az ünnep is egy feladat lett a sok közül, amit a társadalmi elvárásoknak megfelelően és anyagi lehetőségeink szerint meg kell oldani. A cél az, hogy ezt minél frappánsabban, minél gyorsabban és minél kevesebb energia befektetéssel tudjuk le és használhassuk ezeket a napokat a pihenésre. Így legtöbben nem teszünk mást, minthogy elkészítjük a szokásos ünnepi menüt, még akkor is, ha a család nem feltétlenül szereti. Megvesszük az újabb sálat, nyakkendőt, zoknit, legót, dvd-t - és még sorolhatnám - a fa alá, mert ez a legegyszerűbb, könnyen beszerezhető és még csak sokat sem kell törni a fejünket, hogy kit mivel ajándékozzunk meg. A szegénységben élő családoknál pedig a bánat és a szomorúság veszi át a helyét a szeretetnek és a békességnek, mert még sokszor az ünnepi menü is gondot jelent.

Forrás: MAGNIS Creative Műhely Klub

Mára eltűnt a készülődés öröme, a titkolózás, az ajándékok rejtegetése, a várakozás, hogy a megajándékozott mennyire fog örülni. Az ünnepi napokból kikopott a nyugalom, a békesség, ma már nem érezzük, hogy erre a néhány napra megállna körülöttünk az idő, sőt talán épp ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk. Azt, hogy mire igazán felfogjuk, hogy itt a Karácsony addigra már el is múlt, folytatódik a napi rutin elölről és még csak ki sem pihenhettük magunkat igazán.

Persze erre is, mint nagyon sok mindenre lehet megoldást találni. Igaz, hogy némi odafigyelés szükséges hozzá és bizony nem hagyhatjuk jó szokásunkhoz híven az utolsó pillanatra a készülődést. Ahhoz, hogy ajándékot tudjunk adni szeretteinknek, nem feltétlenül kell eladósodnunk. Például egy kiürült flakon, némi újságpapír, mondjuk egy színes magazin és ragasztó segítségével nagyon praktikus tolltartót készíthetünk, vagy az elszakadt, elrongyolódott pólóból egy tű és egy kis cérna segítségével készülhet baba a gyereknek. És bizony még sorolhatnám a lehetőségeket. Egyet azonban soha ne felejtsünk el. A saját készítésű ajándék nem azért lesz igazán kedvenc, mert az tökéletesre sikeredett, hanem azért, mert míg készítettük magunkból is belerejtettünk egy csipetet, hiszen szertetettel és odaadással készült. Ettől lesz a kicsit krumpli fejű és kancsal babából gyerekünk kedvenc játéka és nem attól, mert az több ezer forintba került, ami persze sokszor ugyanúgy lehet hibás, mint amit mi csináltunk és még a szeretet is hiányzik belőle.

Forrás: MAGNIS Creative Műhely Klub

Kisebb ráfordítással vehetünk az ajándékokhoz alapanyagokat is. Ma már óriási a választék ezen a téren is és némi kreativitással és munkával igazán személyre szabott ajándékot varázsolhatunk. Míg a sokadik gyorsan megvett sál hamarosan a szekrény mélyén fog kikötni és egy-két év múlva a tulajdonosa azt sem fogja tudni esetleg, hogy kitől és mikor kapta, addig az ilyen egyénre szabott ajándék hosszú évekig elkíséri gazdáját és bizony nem merül feledésbe.
 
De aki mégis ragaszkodik ahhoz, hogy vásárolni fog, az is megtalálhatja az „igazi” ajándékot, vagyis azt, amivel valóban örömöt okozhat szeretteinek. Keressétek fel a MAGNIS Kreatív Műhely Klubot, ahol kézzel és szeretettel készített egyedi ajándékokat találhattok, vagy akár vehettek alapanyagokat is ahhoz, hogy elkészítsétek saját magatok. Sőt ötleteket és tanácsokat is kaphattok.

Forrás: MAGNIS Creative Műhely Klub

Bár már alig van egy hét Karácsonyig talán még nem késő az idei ünnepbe szeretetet csempészni, és a tucatáru helyett az idén valami egyedi, szeretettel átitatott ajándékkal meglepni családotok tagjait és békességet, nyugalmat varázsolni az ünnepre.

Áldott, Békés, Szeretetben gazdag Karácsonyt kívánok ezúton is Mindenkinek!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.