Divat és ötlet!

Egyediség szemben a tucatáruval - avagy a női ruhásszekrények rejtelmei

Ha az igazán egyedi darabok vagy megfizethetetlenek számunkra, vagy egyáltalán nem hétköznapi viseletnek szánták őket, de mi a hétköznapokban is érvényesülni szeretnénk, ne adjuk fel a reményt!

2014.12.04 08:00Miski Ági - MAGNIS rovata

Mostani témánkkal az öltözködés titkaiba szeretnélek benneteket elkalauzolni, pontosabban bemutatni, hogy mi is vezérel minket valójában, amikor saját ruházatunkkal foglalkozunk.

Nincs olyan nő a világon, aki ne szeretne valamivel kitűnni a többiek közül, még akkor is, ha épp nem modell alkat, mint legtöbben. Azt gondolhatnánk, hogy azért tesszük mindezt, hogy elnyerjük a férfiak figyelmét, elismerő pillantásaik hatására jobban érezzük magunkat.

Forrás: MAGNIS Creative Műhely Klub

Valójában azonban nem nekik szánjuk ruháinkat, nem nekik akarunk tetszeni bármily meglepő is, hanem bizony nőtársaink irigykedő, vagy épp elismerő pillantásaira vágyunk elsősorban. A legnagyobb boldogságot nem a férfiak dicsérő szavai jelentik számunkra, bár természetesen az is jól esik és legyezgeti hiúságunkat, hanem az az öröm, amikor a hölgyeken látjuk az irigységet, vagy az elismerést, amit kinézetünk, ruházatunk vált ki bennük.

Tehát kedves férfiak, amikor társatok a roskadásig tele lévő ruhásszekrény előtt állva bágyadtan nézeget és elhangzik a szájából az az ominózus mondat, hogy nincs egy göncöm sem amit fel tudnék venni, az valójában nem nektek szól. És bizony ez a mondat nem csupán az alkalmi viseletek keresgélése kapcsán hangzik el, hanem a hétköznapi öltözködéssel kapcsolatban is. Nem jelent mást, mint azt, hogy nincs egy olyan darab a szekrényemben, amivel az általam vágyott érzést ki tudnám váltani másokból.

Forrás: MAGNIS Creative Műhely Klub

Mi is történik valójában a fentebb elhangzott mondat után? Elindul a "vadászat". Idővel szomorúan vesszük tudomásul, hogy azok a darabok, melyekkel elérnénk a kívánt hatást, az igazán egyedi darabok vagy megfizethetetlenek számunkra, vagy egyáltalán nem hétköznapi viseletnek szánták őket, de mi a hétköznapokban is érvényesülni szeretnénk. Ettől még nem adjuk fel a reményt és igyekszünk mindig "trendik" lenni, legalább valamilyen jól megválasztott, egyedi kiegészítővel feldobni ruhatárunk. Ez azonban önmagában nem fogja megoldani a problémánkat. Nem marad más, mint a jól megszokott vadászterületünkön megpróbálni megtalálni a megfelelő darabot. Ez a hely lehet akár egy "olcsó" kínai, vagy egy középkategóriás, de elterjedt márkát forgalmazó üzlet. Itt legjobb esélyünk akkor van, ha épp sikerül egy újonnan piacra dobott kollekció első darabjait kifognunk. Rövidebb-hosszabb ideig tartó keresgélés után meg is találjuk a számunkra tökéletesnek tartott újabb trófeát.

Forrás: MAGNIS Creative Műhely Klub

Örömünkben, és a vásárlás ténye által kiváltott kellemes megelégedettség érzése miatt azonban nem veszünk tudomást arról a tényről, hogy a kiválasztott darab halmokban áll a boltok polcain, és ebben bizony a nevesebb márkát árusító üzletek sem jelentenek kivételt. Bármennyire is sikeresnek érezzük a vadászatot, mégis csak egy újabb tucatáruval bővítettük ruhatárunk. Persze ideig-óráig ez a darab is meghozza a kívánt eredményt és érezhetjük az elismerő vagy épp irigykedő pillantásokat magunkon. Azonban lassacskán ismét azzal szembesülünk, hogy aktuális kedvenc darabunk már nem olyan "egyedi", szembe jön velünk az utcán, a munkahelyen. Néhány alkalom, vagy egy-két hónap és elveszti varázsát. Hamarosan újra ott állunk a tömött ruhásszekrény előtt és ismét elhangzik az ominózus mondat. Ezzel máris belekerültünk egy végeláthatatlan mókuskerékbe, ami valljuk be őszintén, még elég drága mulatság is.

Közben szekrényünk tartalma folyamatosan gyarapszik, a "megunt" darabok a polcok mélyén porosodnak, míg ez egyre csak érkező újabb daraboknak már nem marad hely. Eljön a pillanat, amikor selejtezésre kényszerülünk. A válogatás közben bizony kincsek is kerülnek elő, melyek a hosszú bezártságban töltött idő után egy kis időre újra betölthetik nekik szánt eredeti funkciójukat. Azonban régen megszerzett trófeáink többsége, még akkor is, ha imádtuk, mert kellemes viselet, vagy tuti a fazonja, a színe, zsákban fogja végezni. Jobb esetben ez a zsák valamely adománygyűjtő ponton landol (persze ez nagyon jó dolog és legtöbbünket kellemes érzéssel tölt el, hogy tettünk valami jót a rászorulókkal is), de sajnos legtöbbször a kukában végzi, pedig jobb sorsra lenne érdemes. És még csak nem is hordtuk agyon őket.

Önmagunkba tekintve tudjuk, hogy ez nem megoldás, nem mehet így egy életen át. Azonban nem akarjuk magunkat megfosztani az érzésektől, melyek kellemessé teszik napjainkat. Ezen a pontos szeretnék egy tévhitet eloszlatni. Nem a vásárlás ténye az, ami igazán örömet okoz és boldoggá tesz bennünket, hanem az új, amit így megkapunk. Ehhez azonban nem szükséges vásárolni. Sőt mi több, az irigykedő vagy elismerő pillantások begyűjtéséhez sem az egyetlen út a vásárlás. Ki lehet és ki is kell szállni ebből a mókuskerékből. Nem árulok el titkot azzal, ha azt mondom, van megoldás. Ráadásul még spórolhatunk is vele, ami bizony sokunk számára nem utolsó szempont. Hogy hogyan? Hát lássuk.

Forrás: MAGNIS Creative Műhely Klub

Mit is tegyünk tehát? ALAKÍTSUK ÁT, SZABJUK SAJÁT ÍZLÉSÜNKRE! TEGYÜK EGYEDIVÉ!

Hogy mi is kell hozzá? Egy kis ötlet és némi kézügyesség.

Ekkor jönnek a kifogások. Általában az első, hogy ugyan nagyon szerettem ezt a darabot, de már nem „trendi” és nincs ötletem, hogy mit is kezdhetnék vele. A mai internetes világban azonban már rengeteg olyan oldallal találkozhattok, ahonnan jobbnál jobb ötletet lehet szerezni. Csak egy a sok közül példának: Pinterest. És nem kell feltétlenül az ott talált jó ötlet egészét megvalósítani, bizony elemekre is lehet bontani. Bizton állíthatom, hogy a keresgélés közben, a képek nézegetése alatt meg fog jönni az ihlet, hogy mit is kellene csinálni. És az sem mellékes, hogy ráadásként még ajándékötleteket is szerezhettek ezen és az ehhez hasonló oldalakon, amivel biztos sikert érhettek el szeretteitek körében és ez most így Karácsony közeledtével még igazán aktuális is. Talán még nem késő, hogy az ajándékozás sem a szokott tucatáru beszerzését jelentse ebben az évben is.

Aztán jön a következő kifogás, hogy nekem nincs kézügyességem és nem tudom megvalósítani. Erre több megoldás is létezik. Egyrészt ma már vannak olyan vasalható, átrajzolható és egyéb díszítőelemek, melyek gyakorlatilag kézügyesség nélkül is használhatók. Másrészt vannak kis kézműves családi vállalkozások, ahol szívesen segítenek. Ilyen például a MAGNIS Kreatív Műhely Klub is, ahova bármikor betérhettek. Itt megtanulhatjátok a különböző technikákat, ötleteket kaphattok az átalakításhoz, vagy ha nem akartok tanulni, akkor meg is valósítják helyettetek. Sőt térjetek be barátnőitekkel egy-egy foglalkozásra, tanfolyamra, kérjetek rá időpontot, hozzátok el átalakítandó ruháitokat és meglátjátok sokkal jobban fogtok szórakozni, mint egy zsúfolt bevásárló központban vásárlás közben. A barátokkal közösen történő ötletelés rengeteg nevetésnek, poénnak ad helyet és gyakran a sok nevetségesnek tűnő megoldások között felsejlik a valódi, az igazi, az amivel megtalálod saját stílusod. És nem mellesleg egy igazán hasznos kikapcsolódás is a foglalkozáson eltöltött idő.

Forrás: MAGNIS Creative Műhely Klub

Ja, hogy erre nekem nincs időm? Én úgy gondolom, hogy ez csupán egy újabb kifogás, mert ha őszintén végig gondoljátok mennyi időt pazaroltok el „vadászat” közben, akkor rögtön kiderül, hogy ez sem lehet kifogás. Arról nem is beszélve, hogy választhatjátok azt a megoldást is, hogy megbízzátok a Műhely Klubbot az elkészítéssel.

Hogy az ötlet és némi kézügyesség mellett mi kell még ahhoz, hogy a régi darabodat újjá varázsold? Néhány strassz, gyöngy, flitter, vagy szegecs, a nagyi egy horgolt csipke darabja, esetleg némi textilfesték vagy szatén szalag, készen kapható csipke darabok, szalagok, vagy bármilyen előre gyártott figura, egy kis vágás, varrás, ragasztás vagy festés és máris kész az új ruha. Ráadásul ezek a kis kiegészítők nem is kerülnek sokba. Akár egy doboz cigi áránál kevesebből is elkészítheted az „új” ruhádat. De ne feledd az átalakításra is vonatkozik egy aranyszabály: a kevesebb néha több!

Forrás: MAGNIS Creative Műhely Klub

Akkor foglaljuk össze, hogy mi is lett a végeredmény. Nem vesztettük el a vásárlás örömét, hiszen ezzel a módszerrel is új "trófeát" szereztünk be, sőt akár az is lehet, hogy egy hétköznapi ruhát varázsoltunk ünnepi viseletté. Biztosan és elvitathatatlanul egyedit alkottunk, ami soha nem fog szembejönni velünk az utcán, ha ügyesek voltunk és saját stílusunkat is sikerült megtalálni, akkor bizony ez az újjávarázsolt darab évekig a társunk lehet. (Hozzáteszem, hogy egy darabot akár többször is átalakíthatunk.) Ezzel megszereztük a hőn áhított irigykedő pillantásokat nőtársainktól, vagy akár az elismerő megjegyzéseket a férfiaktól. Több szempontból is spóroltunk, hiszen nem adtunk ki súlyos ezreket egy újabb tiszavirág életű tucat termékre. Nem dobtuk ki a megunt darabokat, mégis helyet nyertünk a szekrényünkben az "újnak". Végső soron azért az adományozás örömét sem veszítettük el, mert biztos vagyok abban, hogy a selejtezés során találunk olyan darabokat is, ami még akkor sem kerülhetne vissza ruhatárunkba, ha új köntösbe bújtatnánk, mert mára már nem is értjük, miért is vettük meg egyszer régen. Ilyen esetben számomra csak egy a lényeg, hogy semmiképp ne a kukában végezze, hiszen rengeteg rászorulónak szerezhetünk még ezekkel a számunkra "érthetetlen" darabokkal is örömet.

Végső soron azért az egyedi ruha vásárlásáról sem feltétlenül kell végérvényesen lemondanunk. Bár tényleg kevés számban, de akadnak olyan kis családi vállalkozások, ahol olyan egyedi ruházati termékeket is készítenek, amelyek a hétköznapokra valók és nem alkalmi ruhák. Igaz lehet, hogy valamivel drágábbak a szériában készülő ruháknál, de termékeik minőségi, gyakran természetes anyagokból készülnek, és még az áraik is megfizethetők. Ha megtalálod ezeket a kis üzleteket szinte biztosan többször is be fogsz térni hozzájuk, még akkor is, ha talán elsőre nem jön szembe veled a neked készült darab.

Elérhetőségek

MAGNIS Creative Műhely Klub
1093 Budapest, Pipa u. 2/b.
www.magniscreative.com
magniscreative@gmail.com
+36 (70) 633 4220

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.