Optogenetika

Fényterápiával az epilepszia ellen

A rángatózással, a test feletti kontroll elvesztésével járó betegség maradéktalan gyógyításával mindmáig adós magának az emberiség. De talán a fényterápia elhozhatja a megoldást.

2014.11.23 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

Az optogenetika a gyógyítás egy új, ígéretes módszere lehet, melynek során a fényt használják fel a sejtekben bekövetkező események befolyásolására. Remények szerint általa lehetővé válik a normális és abnormális agyi funkciók alaposabb vizsgálata és ezáltal jobb megértése, illetve számos idegi eredetű rendellenesség is gyógyíthatóvá válhat.

De miről is szól az optogenetika? Olyan gének neuronokba való beültetéséről, melyeket egy másik élőlény - jellemzően tintahal vagy baktérium - DNS-ét tartalmazó vírussal fertőztek meg. Ezek a gének fényérzékeny proteineket állítanak elő, melyek ki- és bekapcsolhatják a sejteket, attól függően, hogy megvilágítják-e őket vagy sem. Így a kutatóknak viszonylag egyszerűen nyílik lehetőségük annak tanulmányozására, hogy egyes sejttípusok miként vesztnek részt az ideghálózat működésében.

Ráadásul a technika nem csak sejttenyészeten működik, hanem élő szervezetekben is, például a Parkinson-kór állati modelljeiben. Így eddig ismeretlen módszerrel tekinthetünk be számos idegi rendellenesség működésébe. Ennek révén pedig akár kezelésük javítását is elérhetjük, például legyőzhetjük az epilepsziát.

Annyira előrehaladott állapotban vannak ezek a kutatások, hogy egérteszteken már sikerült több különböző rohamot leállítani a "fénystimuláció" segítségével. A kisagyban (cerebellum) levő sejtek optogenetikai aktiválásával érték el ezt az eredményt. Központi szervünk ezen része a test mozgásáért felel - az itt található sejtek stimulálásával lehetett az epilepsziás rohamot átélő állatok kisagyának elektromos aktivitását normalizálni szintre.

Természetesen még hosszas vizsgálatokra lesz szükség, mire a humángyógyászatban is felbukkan ez a kezelési forma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.