Megfejtették a ketogén diéta titkát

Így segít a kemény diéta epilepsziás roham ellen

Kutatók már korábban rájöttek, hogy egy speciális diéta segíthet az epilepsziás rohamokat kivédeni - de vajon hogyan?

2012.05.24 08:15ma.hu

Korábban is ismert volt, hogy a magas zsír-és alacsony szénhidráttartalmú étrend csökkentheti az epilepsziás rohamokat, melyeket még az orvosok sem igazán tudnak kordában tartani.

Kutatók most úgy vélik, rájöttek a dolog miértjére. Az egereken végzett kísérletek eredményei arra utalnak: az epilepsziás rohamoknak való ellenállás azon emberek körében, akik az ún. ketogén étrendet követik, egy fehérjéhez kapcsolódik, mely módosítja a sejt-anyagcserét az agyban.

Az eredményeket a Dana-Farber Rák Központ és a bostoni Harvard egészségügyi iskola kutatói a Neuron szaklapban ismertették - minden bizonnyal az epilepszia új kezelési módjaihoz vezetnek.

"A kapcsolat az anyagcsere és az epilepszia között olyan volt számunkra, akár egy puzzle, nehezen összerakható - magyarázta Gary Yellen neurobiológus. - Sok olyan gyermekkel találkoztam, akinek az étrendje teljesen megváltoztatta az életét. Elképesztően hatékony, és sok olyan gyereknél működik, akire a kezelések nincsenek hatással."

Az egereken végzett tesztek esetében a kutatók felfedezték, hogy a BCL-2 típusú, sejthalált gátló fehérje módosítása megváltozott agyi anyagcseréhez vezetett és kivédte a rohamokat.

"A diéta egészséges módszernek hangzik ahhoz, hogy az epilepsziás rohamokat kezeljük - de nagyon nehéz. Úgy értve, hogy maga a diéta betartása sem könnyű, és ennek az étrendnek a követése főleg az - mondta el Gary Yellen. - Ha sikerül találnunk valamilyen módszert, amellyel hasonló hatást érünk el, számos ember lesz sokkal boldogabb."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.