Az agyi rendellenesség öregeknél nagyobb

Epilepszia: az időseket még annyira sem kíméli a kór

Az öregedés felgyorsítja az agyi struktúra rendellenességeit azoknál az embereknél, akik gyermekkoruktól fogva epilepsziában szenvednek - írja egy új tanulmány.

2012.04.04 14:25ma.hu

A temporális lebeny epilepszia a parciális epilepszia leggyakoribb típusa, mely az epilepsziások 60 százalékát érinti.

Korábbi tanulmányok rámutattak, hogy a gyermekkortól kezdve epilepsziában szenvedő pácienseknél a jelentős mentális és fejlődési problémák felnőttkorban is folytatódnak, különösen azoknál, akik a kezelésekre sem reagálnak.

Előzetes vizsgálatok azt is megállapították, hogy a temporális lebeny epilepszia szerkezeti eltérésekkel jár az agy több területén. Ugyanakkor a kutatóknak nem voltak pontos ismereteik arról, hogyan befolyásolja ezeket a rendellenességeket az öregedés.

A Wisconsin-Madison egyetem kutatói MRI segítségével vizsgálták 55 páciens agyát, akik krónikus temporális lebeny-epilepsziában szenvedtek, valamint 53 páciensét, akiknek nem volt ilyen betegségük. A résztvevők 14-60 évesek voltak.

Az agyi szkennelés kimutatta, hogy az epilepsziásoknál több agyi szerkezet-beli rendellenesség látható, mint az egészséges embereknél, ezek a rendellenességek pedig kiterjedtebbek voltak az idősebb betegeknél.

"Az epilepsziás betegek jelentős kihívásokkal néznek szembe a terhelt idegrendszer, a kumulatív agyi rendellenességek miatt
- mondta el Bruce Hermann neuropszichológia professzor. - Az anatómiai változások következményei azonban időskorban nem voltak ismertek. További vizsgálatokra van szükség, hogy pontosan lássuk a hatásokat az idős betegeknél is" - tette hozzá.

A tanulmány az Epilepsia szaklapban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.