Rohamot okozhat

Óvják az epilepsziás embereket a ginkgo fogyasztásától

A természetgyógyászat népszerű növénye, a ginkgo biloba rohamot okozhat epilepsziás embereknél - idézte német kutatók figyelmeztetését pénteken a BBC hírportálja (http://news.bbc.co.uk).

2010.01.29 11:24MTI

A bonni egyetem munkatársai a Journal of Natural Products című szaklapban tíz esetet ismertetnek, melyekben a ginkgo biloba fogyasztását kapcsolatba hozták az epilepsziás páciensek rohamával. A német kutatócsoport a páfrányfenyő leveléből készült gyógynövényben található ginkgotoxin nevű vegyületre összpontosított vizsgálataiban.

Úgy vélik, hogy ez az anyag megváltoztathatja az epilepsziás rohamhoz köthető kémiai jelátadási folyamatokat, valamint befolyásolhatja a roham elleni szerek hatásosságát is.

A ginkgo biloba vagy páfrányfenyő leveleiből készült gyógyhatású termékeket elterjedten alkalmazzák háziszerként memóriaproblémák, szédülés, fejfájás vagy depresszió esetén.

A jelentős szerzői szerint a lehetséges káros mellékhatások miatt a gyártóknak fel kellene tüntetniük ginkgo termékeiken a toxinszintet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.