Ha van gusztusa...

Úgy érzi, nem elég szexi? Igyon békaturmixot!

Stresszesnek érzi az életét, esetleg úgy véli, nem elég szexi? Vagy csak valami állandóan visszatérő kórság kínozza? Az Andok magaslatain élők szerint ilyenkor csak a békaturmix segíthet.

2014.11.19 10:00ma.hu
Fotó: pinktreefrog

Tudományosan eddig senkinek sem sikerült bizonyítékot találni rá, de az Andok magaslatain élő perui őslakosok régi hagyomány alapján mindmáig úgy hiszik, hogy a békaturmix a legtöbb kórságra - legyen az testi vagy szellemi baj - gyógyírt jelenthet. A Telmatobius culeus nevű, a Titicaca-tóban élő vízi béka mindenesetre már a kritikusan veszélyeztetett fajok egyikeként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (International Union for Conservation of Nature) listáján, ami azt jelenti, hogy ha a helyieket nem sikerül leszoktatni a gusztustalan italról, a faj ki is halhat.

A számunkra förtelmesnek tűnő, de Peruban és Bolíviában nagyon kedvelt lötty alapjául a csaknem teljes egészében összeturmixolt béka szolgál: előbb kiveszik az akváriumból, majd az asztalon addig ütik a fejét, míg el nem pusztul. Akkor lehántják a bőrét és úgy, ahogy van, csontostól-belestől beledobják egy turmix-szerű keverőgépbe némi sárgarépa, perui maca gyökér és méz kíséretében. Az elkészült lé világoszöld színű, és az emberek nagy pohárból isszák.

"A békalé jó a vérszegénységre, a tüdőgyulladásra, jó hatással van a csontokra, az agyra, a fáradtság és a stressz ellen, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt hasznos, mindenféle légzési problémára, akár TBC-re is" - állítja Maria Elena Cruz, aki abból él, hogy egész nap ilyen levet készít és azt eladja. Sőt, lelki bajokra is, mint például ha valaki nem érzi eléggé szexinek magát. Egy 35 éves vendég, Cecilia Cahuana is lelkesen jár vissza Mariához, és meggyőződése, hogy a békaturmixtól olyan jó a közérzete. A törvény mindenesetre nem tiltja a békák pusztítását, így ki tudja, meddig marad még meg ez a gusztusosnak semmiképp sem mondható szokás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.