Mit nekünk lóhús, ha jóval durvábbakat is eszünk

A hat leggusztustalanabb összetevő, amit naponta megeszünk

Hatalmasra duzzadt a lóhús-botrány, mindazonáltal naponta fogyasztunk el "különleges" összetevőket ételeinkkel...

2013.03.03 08:17ma.hu

Az amerikai Taco Bell gyorsétterem-lánc is felfüggesztette a marhahúsos ételeik árusítását, miután a DNS-vizsgálatok több mint 10 százaléknyi lóhúst találtak a marhahúsként forgalmazott termékekben. A hazai IKEA-ban is csak spenótos palacsinta vagy lazacos lasagne jut az asztalra, közleményük szerint elővigyázatossági okokból függesztették fel a darált sertés- és marhahúst tartalmazó termékeik árusítását Magyarországon.

Így nem csoda, ha Amerikától Európán át az egész világ hangos a lóhús-botránytól – teljesen joggal (de azért olvassa el, hogy tényleg rossz-e az a lóhús...). Mindazonáltal, jóval gusztustalanabb összetevőket tartalmazó ételeket fogyasztunk nap mint nap, még sem kerül egyik sem címlapra. A génmódosított növényektől kezdve az arzénon át, a kémiai eredetű színező anyagokon keresztül a rovarirtó szerek töménytelen mennyiségéig van bőven, ami ártalmas a szervezetünknek. De visszatérve a lóhúsra, számos más élőlényt vagy annak valamilyen részét fogyasztjuk el különböző formában úgy, hogy még csak nem is tudunk róla…

Bíbortetű

Például a Starbucks azzal verte ki a biztosítékot a vegetáriánus közösségekben, hogy a bíbortetű festőanyagát keverte epres frappéjába. Ezt a színezőanyagot nagyon egyszerűen állítják elő, mégpedig úgy, hogy begyűjtik a kaktuszokról ezeket a bogarakat, és péppé zúzzák őket. De nem csak a Starbucks alkalmazza az általában természetes összetevőként, természetes színezékként feltüntetett anyagot, hiszen joghurtokban, cukorkákban, pirosgyümölcsös készételekben is ott van.


A gyomirtásra használt glifozát

A glifozát gyenge szerves sav, színtelen kristályos, szilárd vegyület, vízben jól oldódik. Nagyon népszerű vegyszer, ott van a talajban, a levegőben, a felszíni vizekben, így nagyjából lehetetlen távol tartani magunktól. A glifozátról egy dolgot érdemes tudni: öl. Nem csak a gyomot, hanem minden növényt károsít - kívülről és belülről egyaránt. Ez azt jelenti, hogy el is fogyasztjuk, és bár gyenge szerves savként jelölik, számtalan betegséget okoz: rákot, endokrin problémákat, csorbítja a nemzőképességet, károsítja az idegeket, a veséket és a májat, nyálkahártya irritációt okoz. Ha felhalmozódik egy növényben, annak fogyasztása hányással, hasmenéssel jár.


Hódzsír (kasztóreum)

Persze, első hallásra nem tűnik túl gusztustalannak, de mindjárt az lesz, amint megtudjuk, hogy egy vajszerű, narancsos-barnás anyagról van szó, amelyet a hód nemi mirigyeiből nyernek ki az állat elpusztítása után a végbelén keresztül. Na ugye? A hozzávaló számtalan termékben megtalálható a világon, ha valami nagyon vaníliás vagy málnás, legyen az jégkrém, joghurt, keksz és társaik... Ez tipikusan az a természetes aroma, amit nem szívesen nyelünk le...


Sellak

A sellak a Kerria lacca nevű rovar nőstényének gyantaszerű váladékából készült, tisztított anyag. Gyógyszerészeti mázként illetve fényezőanyagként, bevonószerként alkalmazzák. Bizony, ettől olyan csillogó a cukorka, vagy akár a kávészem. De ha szép fényes fafelülettel találkozunk, akkor is elképzelhető, hogy ezt használták. Noha teljesen alkalmas az emberi fogyasztása, undorfaktora magas.


Egérszőr

Keveseknek tetszik az is, hogy a műanyagpalackokból - így cumisüvegekből! - szivárgó vegyületet, a biszfenol-A-t (BPA) rendszeresen elfogyasztják. De ugyanígy engedélyezett a rovar és a rágcsálószőr jelenléte is bizonyos szintig - például a mogyorókrémben, de jóval inkább megfigyelhetők ezek a darabkák a fűszerpaprika őrleményben - ez utóbbiban 1% egérszőr engedélyezett. A fagyasztott zöldségek esetében minimális mértékben a tetű is megengedett, akárcsak a paradicsomlében a légypete vagy a kukac.

Kép: helyitermekmagazin.hu


BVO

A brómozott növényi olajat eredetileg műanyagoknál használták lángkésleltető anyagként. Tehát teljesen normális, hogy sport- és üdítőitalokban is alkalmazzák, nemde? Bizonyára futás közben, mikor égetjük a zsírt, gondolták hasznosnak, nehogy lángra kapjon az egész szervezetünk. Alapjában véve nem kutatták még ki alaposan a témát kedvezőtlen hatásáról, de jól jelzi alkalmazhatóságát az, hogy Európában és Japánban hivatalosan sem kívánt összetevő. Amerikában az 1970-es évek óta állnak rendelkezésre adatok a fogyasztásával kapcsolatban, és a kutatók szerint megérne egy átfogó vizsgálatot, hiszen brómmérgezéses tüneteket eredményez a fogyasztása: bőrkiütés, memóriazavarok, idegi rendellenességek, és az sem túl pozitív, hogy beépül az emberi szövetekbe, mint a többi tűzvédelmi anyag. Patkánykísérletek azt mutatták, hogy nagy dózisban viselkedési és utódnemzési problémákat eredményez.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.