A gyönyörű biológia

Bámulatos 3D-s videók az élő sejtekről

Egy új mikroszkóp végül lerántja a leplet a körülöttünk és bennünk élő mikrobiológiáról. Sejtek mozgásban - kattintson!

2014.10.26 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Betzig Lab, HHMI

Új mikroszkópot fejlesztettek ki, melynek köszönhetően akár sejtszintre is le tudunk látni. Ráadásul nem csak pillanatképet kaphatunk apró építőköveinkről, hanem akár mozgás közben is megfigyelhetjük őket, köszönhetően egy speciális technikának. Az úgynevezett rács fénylapos mikroszkóp képes felfedni az apró részletek időbeni változását.

Miért olyan nagy dolog ez? Mostanáig vagy-vagy szituáció állt a kutatók rendelkezésére. Vagy a folyamatokat követték nyomon, vagy nagyon részletes képet alkothattak. Ahhoz ugyanis, hogy ez a részletesség előálljon, sok mérésre, ezáltal sok sugárzásra van szükség, amibe a sejtek belehalnak - vagyis ebben az esetben nem figyelhető meg mozgásuk.


Fehérvérsejt mozgásban

Erre megoldást a fénysugár hét külön részre osztása jelentette. Mindegyik a minta adott felületét fedi le, tehát nem szükséges a teljes sugárzást ráereszteni a parányi építőkockákra, mégis teljes képet kaphatunk róluk. Ezzel pedig elkerülhető a sejtek megsemmisülése - ami egyébként sokkszerűen érte magukat az eszközt létrehozó kutatókat is. Egyáltalán nem számítottak ugyanis a fototoxicitás ilyen drámai csökkenésére.

De nem csak a fény felhasználása, hanem annak forrása is szokatlan az új mikroszkópban. Úgynevezett Bessel-sugarat használnak, mely elhajlásra és szóródásra képtelen lézer. Ezzel hoznak létre elképesztően vékony fényrácsot, ami aztán lehetővé teszi a sejtek letapogatását. És olyan bámulatos képeket állítanak elő vele, mint a fenti, vagy például ez, amin egy T-sejt három perc alatt közelíti meg célpontját:

Forrás: Betzig Lab, HHMI

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.