A körmére néztünk ennek a kérdésnek

Miért nő be a körmünk?

Tudta, hogy már a hetedik század óta próbálnak az orvosok megoldást találni a benőtt köröm problémájára? A 21. századra úgy tűnik, végül sikerrel járnak.

2014.10.22 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Freedigitalphotos Serge Bertasius Photography

Egészen a közelmúltig nem voltunk tisztában a köröm növekedésének pontos anatómiájával. Egy, a Physical Biology-ban megjelent kutatás fedte fel ennek matematikai modelljét. A kutatók úgy találták, a köröm egészsége a körmöt az ujjhoz kötő erők és az ujjvégek felé való növekedése közötti finom egyensúlyon alapul. Emellett további tényezők - vastagság, biomechanikai stressz és a körömvágás milyensége - szintén befolyásolják, hogy vajon lesz-e valamilyen problémája körmeivel az illetőnek.

Maga a köröm halott bőrsejtekből áll, melyeket a keratin nevű protein tesz olyan erőssé és szilárddá, amilyennek ismerjük. A naponta 1-2 tized milliméternyit növekvő köröm rögzítéséről apró molekulák gondoskodnak, melyek a körömágy alatt ragadják meg annak alsó felületét. Növekedésével ez a kapcsolat egyre csak nyúlik, majd egyszer csak elszakad. Ekkor a molekulák a köröm újabb, közelebbi felületét ragadják meg.

Ha a növekedés és a kötődés közötti egyensúly felborul, akkor válthat alakot a köröm, hogy kompenzálja ezt a hatást. Ez pedig komoly problémákhoz vezethet. "Felfedeztük, hogy a három, igen jól ismert állapot - benőtt körmök, harapófogó körmök és kanál alakú körmök - tulajdonképpen ugyanannak az érmének a három oldala" - nyilatkozta Cyril Rauch, a fent említett kutatás fő szerzője, aki szerint mindegyik jelenség a fizikával áll kapcsolatban.

Akkor születnek benőtt körmök, ha a köröm a számára megadatott felületen túl belenyúlik a húsba. Leggyakrabban gyerekeknél, tinédzsereknél és terhes nőknél fordul elő, hormonális változás miatt ugyanis a tapadóerő veszít a növekedéssel szemben. A harapófogó-alakú körmöket pont ennek az ellentéte eredményezi: a körömágyi kötődés erősebbnek bizonyul a növekedésnél. Ez egyben meg is magyarázza, hogy többnyire miért időseknél bukkan fel a jelenség. Náluk a test egyes pontjainak növekedése már jóval lassabban megy végbe, mint a fiataloknál. Hasonló okokból alakulnak ki a kanál alakú körmök is.

Noha ezen, biológiailag meghatározott körömállapotokat nem lehet irányítani, a körömvágást már igen, és azzal a problémák jó része megelőzhető vagy kordában tartható. Mi tehát az ideális körömvágási módszer? Rauch szerint az, ha az íves részek parabolaalakot öltenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.