Fogyókúrás tévhitek

Több zsírt égetek el, ha üres gyomorral tornázok?

Ugye Önben is felmerült már a kérdés, vajon mi a jobb és hatékonyabb? Korgó gyomorral belevetni magunkat az edzésbe, vagy enni pár falatot, mielőtt jól megdolgoztatjuk a testünket a konditeremben?

2008.09.06 08:34

Az igazság az, hogy a kalóriaégetés intenzívebb, ha éhesen kezd neki a tornának, de jó esély van rá, hogy nem fogja olyan jól bírni az edzést, mitha előtte evett volna. 

Az edzés előtti éhezés csak rövidtávon hatékony 

Kanadai kutatók emberek két csoportját arra kérték, hogy reggel addig tapossák a futópadot, amíg 400 kalóriát el nem égetnek. Azok a futók, akik kihagyták a reggelit, 58 százalékkal több zsírt égettek el, mint azok, akik az edzés előtt ettek. De az edzést megelőző böjtölés nem feltétlenül vezet súlyvesztéshez. 

A lényeg a csökkentett kalóriabevitel 

Sokan tévesen azt feltételezik, hogy ha zsírt használunk „üzemanyagként”, az egyben azt is jelenti, hogy testzsírt veszítünk. Pedig a leglényegesebb a fogyás szempontjából, hogy hány kalóriát használtunk fel az edzés során, és hogy ezt a kalóriahiányt megőriztük-e a nap végéig.

Éhezés helyett mértékletesség
 
Talán nem hangzik logikusan, de ha az izzasztó torna előtt legalább 30 perccel elfogyasztunk 150-200 kalóriányi ételt, az hosszútávon segíthet a karcsúsodásban. Egy amerikai tanulmány azt állapította meg, hogy azok a nők, akik az edzés elé beiktattak egy mini-étkezést, 16 százalékkal tovább bírták a edzést, mint azok, akik csak vizet ittak előtte. 

Ráadásul azok a nők, akik üres gyomorral tornáztak, annyira kiéheztek, mire befejezték az edzést, hogy végül gyakran rosszul választották meg az elfogyasztandó ételt. Ha megeszik egy banánt vagy egy müzliszeletet, mielőtt befűzi a tornacipőjét, azzal elég energiát nyerhet ahhoz, hogy képes legyen növelni az edzés intenzitását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.