Újévi ígérgetés: Idén lefogyok! De hogyan?

A legnépszerű újévi fogadalom a fogyókúra

Az újévi fogadalmak közül az egyik legnépszerűbb a fogyókúra elkezdése: ilyenkor sokan szeretnének megszabadulni súlyfeleslegüktől, méghozzá a lehető legrövidebb úton.

2008.01.01 08:10ma.hu

Az ünnepek idején felszedett néhány plusz kiló megszabadulásánál mindenekelőtt két dolgot érdemes szem előtt tartani: az egyik, hogy a megmaradt süteményeket nem kell pár nap alatt megenni, a másik, hogy nem szabad belekezdeni semmilyen divatdiétába.

Ezután már "csak" azt kell szem előtt tartani, hogy az étrend főként zsírszegény ételekből álljon, továbbá az ételkészítési mód is zsírszegény legyen, például főzés, párolás, grillezés. Sütésnél is kevesebb olajra van szükség, ha vastag aljú edényben vagy cserép tálban készül az étel. A főzelék habarásához kefirt, 12 százalékos tejfölt vagy 1,5 százalékos tejet tanácsos használni. Fontos még a napi 4-5-szöri kis mennyiségű étkezés, és nem szabad megfeledkezni a rendszeres testmozgásról sem, legalább heti 2-3 alkalommal ajánlatos valamilyen testedzést végezni - ajánlja a Magyar Dietetikusok Országos szövetsége.

A diéta során a pékáruk, gabonatermékek közül fogyaszthatók a barna-, rozs-, graham kenyerek, a magvakkal dúsított pékáruk, a korpás kiflik és zsemlék, a barnarizs, gabonapelyhek, puffasztott gabonapelyhek és müzli keverékek. Az étrendben szinte minden zöldségféle alkalmazható főzve, párolva, főzelékként (habarással), töltött- vagy rakott formában. A friss gyümölcsök közül is mindegyik fogyasztható, de a banánnak, szőlőnek magasabb az energiatartalma. Az aszalt gyümölcsök, illetve egyes gyümölcskészítmények, például a lekvárok energiadúsak.

Az italok közül a csapvíz, ásványvíz, 100 százalékos vagy light gyümölcslevek, tea, zsírszegény tej, gyümölcsturmix, light üdítőitalok fogyasztása ajánlott, legalább napi 1,5 liter. A zsiradékokat sem kell teljesen kiiktatni az étkezésből, kaphatók light margarinok vagy növényi olajok, ez utóbbiak energiatartalma ugyan nem különbözik a zsírtól és olajtól, de a növényi olajok zsírsavösszetétele kedvezőbb.

Az édességeket sem kell száműzni teljes mértékben, de mindenképpen ajánlatos kevesebbet és ritkábban fogyasztani, mint az ünnepek alatt, több testmozgással pedig kompenzálható magas energiatartalmuk.

A hosszú távú fogyókúra alighanem csak egy pár hét múlva produkál eredményt, és sokan még a fogyás beindulása előtt feladják, abbahagyják. Ezért fontos a kitartás, és ha ez megvan, az eredmény sem késlekedik sokáig. Nagy segítség, ha az ember nem egyedül, hanem párjával, barátaival együtt kezd bele a diétázásba, fogyókúrába, illetve olyan tornaórákra is eljár, ahol több fogyni vágyó ember van, így egymást és önmagukat is jobban tudják inspirálni.

Böjtös napokra

Az utószilvesztereknek, morzsabáloknak is vége már: böjtös, takarékos napok következnek, amelyhez szükség van némi háziasszonyi leleményre is. Itt az ideje az ünnepi maradékoktól való búcsúnak vagy a még használható, de megunt ételek mélyhűtésének. Érdemes átnézni a hűtőt, és kidobni a lejárt, fölösen beszerzett élelmiszereket.

Ugyanez vonatkozik a kamrára is. Most kell előszedni a konzerveket és ami nem járt le, azt sürgősen felhasználni. Az újévi fogadalmak közé tartozhat, hogy egy hónapig senki ne vegyen semmit az alapvetően szükséges tej, kenyér, ásványvíz beszerzésén kívül, hanem ürüljön ki a hűtő és a spájz is.

A zöldségkonzervekből pillanatok alatt tartalmas téli vacsorasaláta készíthető. Hálás a család még ilyenkor is az új ízekért: a fehérbab konzerv francia öntettel és vörös grapefruit lefilézett húsával-gerezdjeivel igen jól mutat. Pirítóssal, mézes gyümölcsteával ideális böjtös estebédnek.

Ugyanez vonatkozik a zöldbabra is: egy doboz zöldhüvelyű zöldbabot lecsurgatni, hozzá mandarint gerezdekre bontani, enyhe fokhagymás-olívaolajos dresszinggel átforgatni, kaliforniai paprikacsíkokkal és kis friss zöld petrezselyemmel megszórni - tökéletesen megteszi vacsorára. Mélyhűtött virslit jó hozzá gőzben megpárolni és barna kenyérrel feladni. A szardíniákból és tonhalkonzervekből félóra alatt halsaláta készíthető, míg összekeveri a háziasszony, megfő hozzá a kemény tojás is.

Ha mégis levesre vágyik a család, készíthető franciás hagymaleves pirított kenyérrel, maradék sajttal, sütőtök krémleves kenyérkockával vagy készen vett fűszeres krutonnal.

A kevésbé szép almából és a karácsonyi bejglihez vett dióból, kis zellergumóból fejedelmi Cézár-saláta üthető össze percek alatt. A hagyományos ételek kedvelői számára főzik vidéken az "edd meg" levest, ami nem áll másból, mint az otthon található zöldségekből, főleg krumpliból, maradék kolbásszal vagy pirított füstölt szalonna darabkákkal ízesítve.

Ha kimerült a pénztárca, jó ötlet a cékla, mert olcsó. Krémlevesnek esztétikus látvány egy kanálnyi tejföllel és pici petrezselyem zölddel bóbitázva. Salátának vagy főtt, darabolt, kefírrel elkevert, fűszerezett zöldségekkel töltve egyaránt egészséges és könnyű étel. Citrommal szépen díszíthető.

A harmincas évekbeli kezdő háziasszonyok számára pontos útmutatóul szolgáltak az azóta a divatból kiment napi és heti étrendek, amelyek mindig tájékoztattak arról, mikor, mit érdemes enni. Ennek hiányában - és a mai szupermarketek télen-nyáron egyforma kínálatával eltelve - a mai fiatal nők nincsenek is tisztában vele, hogy minden évszaknak megvoltak régen a tipikus, ajánlott szezonális fogásai. Ezt ma újra felfedezték a reform étrend hívei.

A pizzák, hamburgermenük és kínai ételrendelések tekintetében sem árt némi szünetet tartani - ezek ugyanis meglehetősen kalóriadús fogások, nem is szólva az árukról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.