Egészséges a fehérjében gazdag fogyókúra

Az ideális fogyókúra az, ami nem okoz csontritkulást

A magas fehérjetartalmú diétával nem csökken a csont mennyisége - mert ezek az ételek nemcsak fehérjét, hanem kalciumot is tartalmaznak, közölte az Illinoisi Egyetem kutatócsoportja a csontvizsgálatok alapján.

2008.06.12 09:59medipress.hu

A kutatás összehasonlító vizsgálatot végzett a magas fehérjetartalmú, sok tejtermék fogyasztását megengedő diéta és a hagyományos, szénhidrátalapú fogyókúra eredményessége között. ”A középkorú felnőttekben, elsősorban a nőkben, a súlyfeleslegük mellett kialakul a csontritkulás is”- mondta Ellen Evans, az Illinoisi Egyetem táplálkozástudományi osztályának kineziológus professzora.
 
Az elhízás elleni harc sokszor csontritkulást eredményez, mert a súlycsökkenés a csontmennyiség csökkenésével jár együtt”. A fehérjében gazdag fogyókúra az izomtömeg megőrzése mellett csökkenti a testsúlyt. Ezzel együtt kevesebb a cukor- és a zsírbevitel, ami szintén egészséges. A vizsgálat alapján előírható az optimális összetételű diéta: a bevitt kalória 30 százaléka fehérje legyen, álljon sovány húsokból, és alacsony zsírtartalmú tejtermékekből, mint a joghurt, a sajt, a tej. 

A kutatás 130 középkorú, túlsúlyos egyént vizsgált, akiket két csoportba osztottak: az egyik csoport tagjai a magas fehérjetartalmú diéta, a másik csoportba a hagyományos fogyókúra alapján táplálkoztak négy hónapon keresztül súlycsökkentő céllal, majd további nyolc hónapon keresztül az új súlyuk megőrzése miatt. A vizsgálat kezdetén, valamint a 4. és 12. hónapot követően megmérték a csontösszetételüket, csontdenzitometriás vizsgálattal, DXA scan felvételt készítettek a lumbális csigolyákról és a csípőcsontról. 

Az eredmények egyértelműen mutatták, hogy a magas fehérjetartalmú diétával stabilabb csontszerkezet volt megfigyelhető, a szénhidráttartalmú diétához képest. „A sok fehérje fogyasztása, a bennük levő kalcium és kiegészítő D vitamin a csontok szilárdságának megőrzését biztosítja. A csontritkulás és az izomtömeg megfogyatkozásának megelőzése a cél” – foglalták össze a kutatók. Az Illinoisi Egyetem kutatói a vizsgálat folytatását tervezik, az idősebb korosztály bevonásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.