Megússzák a dugót

Úszó bicikliutat építenének a Temzére

Úszó kerékpárutat tervezett a Temzére egy építészekből, mérnökökből és szobrászokból álló londoni alkotócsoport. A projekt célja a londoni közlekedési dugók és a légszennyezés enyhítése.

2014.10.07 19:00ma.hu

Úszó kerékpárutat tervezett a Temzére egy építészekből, mérnökökből és szobrászokból álló londoni alkotócsoport. A Thames Deckway névre keresztelt, kelet­nyugati irányban futó bringaút az egymástól hét mérföldre lévő Battersea-­t és Canary Wharfot kötné össze.

"A londoni vezetésnek nyitottnak kell lennie a formabontó, megszokottól eltérő ötletekre, ha meg akarja oldani a város közlekedési és légszennyezettségi problémáit "- írta közleményében a projektet jegyző River Cycleway. "A Temze folyó, amely a római kortól a tizenkilencedik századig London fő utazási és szállítási útvonala volt, ma már nem tölti be ezt a funkciót, csak egy maroknyi sétahajó közlekedik rajta."

A tervezőknek számos problémát meg kell még oldaniuk, mielőtt belevághatnának a grandiózus terv kivitelezésébe. Például azt, hogy a hajók továbbra is hozzáférhessenek a kikötőkhöz; de a viharok és a hullámverés okozta nehézségeket is ki kell küszöbölniük. A tervek szerint az út rugalmasan követi majd az árapály változásait, a várható időjárásól pedig egy műholdas előrejelző rendszer fogja tájékoztatni a kerekeseket.

A tervezők szerint a River Cycleway a rajta elhelyezett napelemek, valamint a hullámok és a szél energiájának hasznosításával maga termelhetné meg az üzemben tartásához szükséges energiát.

Sajnos, könnyen előfordulhat, hogy a vízi bringasztráda puszta - bár kétségkívül lenyűgöző - terv marad csupán. A megépítése ugyanis igen költséges mulatság lenne: az előzetes számítások szerint a városnak és az esetleges magánbefektetőknek legalább 600 millió fontot kellene beleölniük a projektbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.