A Sierra Leone-i fő szakorvos is fertőzött

Ebola-vírustól halt meg a kór első számú libériai orvosa

Libériában eddig 129-en haltak bele Ebola-fertőzésbe, Guineában 319-en, Sierra Leonéban 224-en. A WHO a legsúlyosabb Ebola-járványnak minősítette a mostanit.

2014.07.27 13:02MTI

Az Ebola-vírus okozta fertőzés következtében meghalt a kór ellen küzdő első számú libériai szakorvos. A vírus megfertőzte Sierra Leone-i kollégáját is.

A libériai egészségügyi minisztérium vasárnapi közlése szerint Samuel Brisbane az első orvos áldozata az Afrika nyugati felén március óta tartó, legújabb Ebola-járványnak.

Az egészségügyben dolgozókat tekintve a libériai orvoson kívül a kór a múlt héten megbetegítette Sierra Leone első számú Ebola-szakorvosát is, továbbá Libériában egy amerikai orvost. Az egészségügyi dolgozók fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve, a vírus testnedvek útján terjed.

A Sierra Leone-i hatóságok szintén vasárnap azt közölték, hogy először regisztráltak Ebola miatti halálesetet az ország fővárosában, az egymillió lakosú Freetownban. Az áldozatnál, egy 32 éves nőnél a hét közepén mutatták ki a vírust, de ezt követően családja - ismeretlen okból - erőszakkal elrabolta a kórházból, ahol kezelték.

Vasárnap egy klinikára tartva vesztette életét. A nő lakhelyének környékén 21 napos karantént rendeltek el a hatóságok. A Sierra Leone-i egészségügyi minisztérium egyébként elismerte, hogy több tucatnyi ebolás beteg hollétéről nem tud, tehát vélhetően nem ez volt az első eset, hogy egy megfertőződött ember elmenekült a kórházból.

Libériában eddig 129-en haltak bele Ebola-fertőzésbe, Guineában 319-en, Sierra Leonéban 224-en. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az eddig feljegyzettek közül a legsúlyosabb Ebola-járványnak minősítette a mostanit. A vírus okozta betegségre nincs orvosság, se gyógymód.

A kórokozó miatt összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték. Afrikában eddig már legalább tíz Ebola-járvány volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.