170 milliós lakos

Már Nigériában is felütötte fejét az Ebola

Ebolában halt meg egy ember az ország legnagyobb városában, Lagosban pénteken, ami a kontinens nyugati részén február óta terjedő vírus első felbukkanása Afrika legnépesebb államában.

2014.07.25 22:25MTI
Forrás: Wikipedia

A nigériai hatóságok közölték, hogy az áldozat, a pénzügyminisztérium egy negyvenes éveiben járó, libériai nemzetiségű tanácsadója a 21 milliós Lagos repülőterén esett össze, ahova külföldről érkezett. Miután gyanús tünetek jelentkeztek azonnal elkülönítették, és kórházba szállítása, illetve kórházi kezelése alatt sem érintkezett mással az egészségügyi személyzeten kívül.

Az egészségügyi minisztérium szerint vérvizsgálatok megállapították, hogy Ebola végzett a férfival, bár a helyi, lagosi egészségügyi szervek szerint a laboratóriumi vizsgálatokat még meg kell ismételni ahhoz, hogy ebben biztosak legyenek. Jelentések szerint a férfi egy testvére három héttel ezelőtt szintén az Ebola áldozata lett.

A Libériát, Sierra Leonét és Guineát sújtó Ebola járványban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 1059 ember fertőződött meg, közülük 660-an életüket vesztették. A 170 milliós lakosságával Afrika legnépesebb országának számító Nigériában ez az első megbetegedés, amit regisztráltak.

Sierra Leonéban pénteken a hatóságok arról számoltak be, hogy a főváros egyik kórházából családja gyakorlatilag elrabolt egy beteget, akinél korábban Ebolát diagnosztizáltak. A hatóságok a rádióban közölt felhívásokban arra kérték a lakosságot, hogy segítsenek a nő nyomára bukkanni, mivel mindenkit veszélyeztethet, hogy egy ebolás beteg szabadon járhat-kelhet az egymilliós városban.

Egyes jelentések szerint egyébként ez volt az első regisztrált megbetegedés a Sierra Leone-i fővárosban, Freetownban. Az egészségügyi minisztérium egyébként elismerte, hogy több tucatnyi ebolás beteg hollétéről nem tud, tehát vélhetően nem ez az első eset, hogy egy megfertőződött ember elmenekült a kórházból.

A WHO az eset kapcsán azt mondta, a vírus sújtotta országok egészségügyi intézményei egyszerűen nem rendelkeznek elegendő dolgozóval ahhoz, hogy folyamatos ellátást és felügyeletet biztosítsanak a betegeknek.

Az Ebolára nincs orvosság, sem gyógymód. Tünetei közé tartozik a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvadó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az első járványokban a betegek 90 százaléka elhunyt, de a halálozások aránya még ma is meghaladja a 60 százalékot.

A WHO korábbi értékelésében azt valószínűsítette, hogy a járvány még hónapokig fog tartani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.