Staffan Nilsson

Az EU küzd a falvakért

A falvak életben tartásának fontosságát hangsúlyozta az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) volt elnöke kedden Pécsett.

2014.07.22 14:15MTI
Freedigitalphotos noppasinw

Az Európai Unió konzultatív, tanácsadó szerveként működő grémium vezetői tisztségét 2010. és 2013. között betöltő Staffan Nilsson a baranyai megyeszékhelyen zajló nemzetközi tanulmányok nyári egyetem keretében tartott sajtótájékoztatót.

Rámutatott, hogy a városok jelentős részben a falvak erőforrásaiból élnek, melyek léte szociális és kulturális szempontból is elengedhetetlen. A globalizáció hatásaként a világ lakosságának fele ugyanakkor ma már városokban lakik.

Az emberek a jobb élet reményében a falvakból a nagyobb településekre költöznek, sokan azonban nem találnak munkát, s ez növeli, elmélyíti a szegénységet - jegyezte meg.

A saját agrárgazdaságot működtető svéd szakember szerint a politika, a helyi közösségek és a városokban élők is tehetnek e kedvezőtlen folyamat ellen.

A vidékiek számára elérhetővé kell tenni a városokban már megszokott magas színvonalú szolgáltatásokat, például a szélessávú internetkapcsolatot, biztosítani a vállalkozóbarát környezetet, szorgalmazni a helyi együttműködéseket a hatékonyabb termelés, az erőforrások jobb kihasználása érdekében - mondta Staffan Nilsson.

Hozzátette: a falvak jövője szempontjából döntő jelentősége van az ott élők kreativitásának és annak a vásárlói tudatosságnak is, amely segíthet a helyi termékek piacra jutásában, és ezzel együtt a vidéki munkahelyek megtartásában, számuk növelésében.

A Pécs Debate Academy elnevezésű, július 27-ig tartó nyári egyetemen 11 országból 48 fiatal folytat eszmecserét és vitázik arról, hogy milyen a falvak helyzete, s mi lehet a jövője az urbanizálódó világban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.