Bolíviában

Van, ahol már tízéves koruktól törvényesen dolgozhatnak a gyermekek

Az ajmara indián származású Morales - aki baloldali radikálisként és a dél-amerikai őslakos identitás egyik fő szószólójaként ismert - annak idején maga is végzett gyermekmunkát lámapásztorként.

2014.07.18 12:45MTI

Már tízéves kortól önállóan dolgozhatnak Bolíviában a nagy szegénységben élő családok gyermekei egy új törvény szerint, amelyet helyi idő szerint csütörtökön írt alá Álvaro García alelnök. A jogszabály súlyos aggodalmat keltett a gyerekjogok védelmezőinek körében.

Az új törvény általánosságban 14 éves kortól teszi lehetővé a munkavállalást, összhangban a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) ajánlásával, de tesz két kivételt is. Tizenkét éves kortól a gyermekek saját szerződéssel önálló munkavállalóként is dolgozhatnak, ha mellette folytatják az iskolát is. Tízéves kortól pedig szülői felügyelet mellett vállalhatnak munkát, ha nem hagyják abba a tanulást. Feltétel, hogy a kiskorú saját akarata szerint is dolgozni akarjon, szülei beleegyezzenek, a helyi gyermekvédelmi hatóság és a munkaügyi tárca is hozzájáruljon, és - szintén a gyermekvédők - megállapítsák, hogy szegény, a gyermekmunkára rászoruló családról van szó.

A törvényt kihirdető García alelnök azt mondta hogy a jogszabály szövegét nehéz volt megfogalmazni a gyerekjogokról szóló nemzetközi egyezmények miatt (amelyeket La Paz is aláírt), de "tekintettel kellett lenni a bolíviai realitásra is".

García azt bizonygatta, hogy a kormány célja felszámolni a nincstelenséget Latin-Amerika legszegényebbnek tartott államában. Hivatalos adatok szerint az ország lakosságának húsz százaléka tekinthető mélyszegénységben élőnek, de a hatóságok a szegény kategóriába tartozónak tekintik a népesség felét.

A gyermekek jogait védők széles köre - beleértve a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (ILO) is - vizsgálatot sürget annak megállapítására, hogy Bolívia megsértette-e a nemzetközi egyezményeket, amelyek betartására pedig kötelezettséget vállalt.

A Human Rights Watch nevű jogvédő szervezet illetékes igazgatója úgy vélte, hogy Bolívia a világ többi részével ellentétes irányba lépett. Lehet, hogy a gazdasági nehézségekre rövid távon megoldásnak tűnik a gyermekmunka, valójában viszont az éppen a szegénység egyik oka - hangoztatta Jo Becker. Kifejtette, hogy aki gyermekmunkásként kezdi, az legtöbbször csak alacsony képzettségig jut, és így a jövedelme is kevés lesz. Hozzátette, hogy később ezek az emberek valószínűleg saját gyermekeiket is dolgozni küldik, így a szegénység spirálja tovább súlyosbodik.

Bolíviában egy 2010-es nemzetközi statisztika szerint 850 ezer 7-15 éves gyermek- vagy serdülőkorú fiatal dolgozik.

Az új törvény tiltja a gyerekmunkát a bányászatban, akárcsak a cukornádaratásnál, és nem engedi a téglagyári vagy a kórházi munkát sem.

A tízmilliós országban 2006 óta Evo Morales elnök szocialista pártja kormányoz. Az ajmara indián származású Morales - aki baloldali radikálisként és a dél-amerikai őslakos identitás egyik fő szószólójaként ismert - annak idején maga is végzett gyermekmunkát lámapásztorként - emlékeztetett a kiskorúak alkalmazását ellenőrző szervezet egyik illetékese.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.