Csak ésszel kövessük a divatot

A hajsütő erősen károsíthatja a hajat

A nők odavannak érte, a fodrászok esküsznek rá, de a bőrgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy a túl sok hajsütögetés károsítja a fürtöket.

2008.08.25 16:59medipress.hu

Chicagoban rendezték a nemzetközi bőr-és hajgyógyászok találkozóját, melyen elhangzott, hogy a hajvasaló napi használata erősen károsítja a hajat, mert elégeti és széttöri a szálakat. "Ez a tipikus eset, amikor figyelmeztetni kell a vásárlót." - mondta az egyik professzor. "Láthatjuk, hogy milyen észrevehető károkat okoznak a kerámia hajvasalók, mikor naponta a legmagasabb hőfokon használják, és ezeket igen nehéz később helyrehozni." 

Egy Sydney-i bőrgyógyász, Dr Phillip Artemi elmondta, hogy ez a jelenség egyre növekvő méreteket ölt Ausztráliában. Rengeteg nő keresi fel a klinikákat súlyos hajkárosodással. "Ha megfigyeljük az eladási statisztikákat, láthatjuk, hogy egyre többet áldoznak az emberek azért, hogy egyenes legyen a hajuk. A televízióban és a filmeken a legtöbb ember haja egyenes, és mindenki ezzel igyekszik lépést tartani." - mondta Artemi. 

"A baj ott kezdődik, amikor nem a megfelelő módon, vagy túl gyakran teszik, és ezzel akkora károkat tesznek magukban, amit csak hosszú idő alatt lehet helyrehozni." A hajvasaló tönkreteszi a hajszálak külső részét. A haj szárazzá válik, a szálak könnyen töredeznek és szétnyílnak. A hajvasalóval tönkretett hajat egy-két évig rövidre kell vágni, kerülni kell a hajsütő és hajszárító használatát, továbbá a napfényt. 

A haj károsodását elkerülendő a hajsütőt hetente legfeljebb két alkalommal szabad használni, csakis száraz hajon, és 170 °C alatti hőfokon. "Ha követni akarja a divatot, rendben van, de csak ésszel, ha nem akarja teljesen tönkretenni a haját." - mondta a szakértő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.