Csak pár kattintás

Az orvosi műhibákat is regisztrálhatja a jövőben egy svéd honlap

Hamarosan néhány kattintással leellenőrizhetik a svédek, hogy az őket kezelő orvost vonták-e már felelősségre műhiba elkövetéséért.

2014.07.09 02:30MTI
freedigitalphotos.net/patrisyu

A tervekről a januárban indult Lexbase.se sokat vitatott internetes oldal számolt be az Expressen című bulvárlapnak.

A Lexbase segítségével a svédek már most lekérdezhetik az információkat bárkiről: megtudhatják, volt-e büntetett előéletű például a szomszédjuk. A név vagy a tb-szám alapján a honlap csak azt jelzi, hogy az illetőt elítélték-e bármiért a megelőző öt évben, a részletek, köztük a bűnelkövető aktuális lakhelyének megismeréséhez már egy fizetős szolgáltatást kell igénybe venni.

A regiszter sikeréből kiindulva az adatbázist a jövőben azokról az orvosokról és fogorvosokról szóló információkkal egészítik ki, akiket valaha megvádolt a svéd egészségügyi hatóság.

"Azt tervezzük, hogy a fogyasztói panaszokkal foglalkozó hatóság döntéseit is publikáljuk" - mondta el a lapnak Magnus Gröndal, a Lexbase társalapítója. Svédországban egy törvény mindenkinek betekintést enged a nyilvános dokumentumokba és bírósági határozatokba, az új honlap ezt teszi nagyon egyszerűvé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.