Az Egyesült Államokban

Újratemették a 12 600 évvel ezelőtt élt gyermek maradványait

Az eredeti temetkezési helyhez a lehető legközelebb helyezték végső nyugalomra. Mintegy harminc amerikai indián törzsi képviselő vett részt a hétvégi szertartáson.

2014.06.30 11:59MTI
Forrás: youtube.com

Őslakos amerikai szertartással újratemették egy 12 600 évvel ezelőtt élt kisfiú maradványait, miután a tudósoknak sikerült DNS-mintát venni belőlük.

A Montana államban 1968-ban talált maradványokat az eredeti temetkezési helyhez a lehető legközelebb helyezték végső nyugalomra. Két forgatócsoport és mintegy harminc amerikai indián törzsi képviselő vett részt a hétvégi szertartáson - írta a The Billings Gazette című lap.

A maradványokból vett DNS újabb részleteket árul el a mai amerikai indiánok és más amerikai őslakos népek gyökereiről. Ez volt az Újvilágban valaha talált legrégebbi genom, s bebizonyosodott róla, hogy szoros közelségben állt az amerikai őslakosokkal.

A kisfiú egyévesnél valamivel idősebb volt, amikor ismeretlen okból meghalt. A holttest mellett talált tárgyak alapján megállapították, hogy a fiú a Clovis paleoindián kultúrához tartozott, amely mintegy 13 000-12 600 évvel ezelőtt létezett Észak-Amerikában.

A DNS szerint a fiú ősei Ázsiából származtak. Ez erősíteni látszik azt az elméletet, amely szerint amerikaiak ősei egy rég megszűnt földhídon át vándorolhattak be Amerikába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.