Revízió

Újratemették a Batthyány-család több tagját Polgárdiban

Katonai tiszteletadás mellett temették újra a Batthyány-család több tagját, valamint ifj. Andrássy Gyulát, Andrássy Ilonát és Károlyi Zsuzsannát szombaton a Fejér megyei Polgárdiban.

2013.08.24 23:30MTI

Polgárdi "kegyurai" és családjuk újratemetését a leszármazottak, a helyi önkormányzat és a római katolikus egyházközség szervezte.

Barta Tibor plébános elmondta, hogy két oka volt az újratemetésnek. A városnak és az egyházközségnek több évfordulója van az idei évben (Polgárdi 150 éve nyerte el önállóságát, 555 éve van temploma a településnek és a mai templom alapjait 260 éve tették le), illetve a családtagok több helyszínen és esetenként szinte jeltelen sírokban nyugodtak eddig.

A plébános hangsúlyozta: nem egyszeri alkalom volt a szombati, a jövőben szeretnék a Polgárdi történelmében fontos szerepet játszó család kapcsán a hagyományokat és a múltat feleleveníteni.

A szombat délutáni búcsúztatást követően a Mindenszentek temetőkápolnában kialakított sírfülkében helyezték el a földi maradványokat.

Újratemették Batthyány Gézát (1838-1900) Sopron megye egykori alispánját, Batthyány Emanuellát (1837-1922), Batthyány Lajos első magyar miniszterelnök lányát, ifj. Batthyány Gézát (1861-1891), a Képzőművészeti Társaság választmányának tagját, Batthyány Lajost (1860-1951), Győr megye és város egykori főispánját, fiumei kormányzót, Győr országgyűlési képviselőjét, császári és királyi kamarást, a Magyar Vöröskereszt egykori elnökét, Andrássy Ilonát (1858-1952), Andrássy Gyula miniszterelnök lányát, Batthyány Gyula (1887-1959) festőt, Károlyi Zsuzsannát, az első magyar köztársasági elnök, Károlyi Mihály testvérét, Batthyány Bálint (1916-1962) egykori 56-os elítéltet, valamint ifj. Andrássy Gyula (1860-1929) egykori belügyminisztert, országgyűlési képviselőt, az Osztrák-Magyar Monarchia volt külügyminiszterét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.