Elemi

Életmentő bécsi kilencévesek

Mivel a hirtelen szívhalál a leggyakoribb halálozási ok Ausztriában, a következő tanévtől minden bécsi harmadik osztályos életmentést is fog tanulni. A cél, hogy a gyerekek vészhelyzetben se essenek pánikba és magabiztosan tudják kezelni a szituációt.

2014.05.22 13:39ma.hu

A 2014/15-ös tanévtől kötelező része lesz a tananyagnak az újraélesztési ismeretek a bécsi általános iskolák harmadik osztályában. A gyerekeket két 50 perces óra keretében ismertetik meg a vészhelyzet esetén szükséges teendőkkel, megtanítják őket a szívmasszázsra és a defibrillátor használatára is. Az elsajátítandó ismereteket természetesen a koruknak megfelelő módon állították össze, a cél, hogy a gyerekek megtanulják magabiztosan kezelni a vészhelyzetet és ne féljenek tőle.

"Az életmentés iskolája" nevet viselő projektet még a mostani tanév vége előtt kipróbálják néhány iskolában mintegy ezer diák részvételével, a jövő tanévtől pedig évente 20 ezer harmadik osztályost képeznek ki életmentőnek. "Éppen a gyerekek azok, akiknek természetes, hogy segítsenek. És amit gyerekként megtanultak, azt felnőttként is magától értetődőnek tartják" - magyarázza Harry Kopietz, a bécsi tartományi parlament elnöke.

Bécsben évente 3.500 embert érint a hirtelen szívhalál, közülük csak minden tizedik marad életben. Minden segítségnyújtás nélkül eltelt perccel 10 százalékkal csökken a túlélési esély.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.