Mi az összefüggés a két betegség közt?

Gyulladás után könnyebben alakul ki a prosztatarák?

Amerikai kutatások szerint a krónikus prosztatagyulladásban szenvedők körében több, mint kétszerese a prosztatarák előfordulása, bár az összefüggés nem ok-okozati.

2014.05.22 10:29ma.hu

Az összefüggés nem ok-okozati

A Baltimore-i Johns Hopkins Kimmel Cancer Center kutatói a krónikus prosztatagyulladás és a prosztatarák összefüggéseit vizsgálva fontos következtetésekre jutottak. Kiderítették, hogy különösen a súlyosabb típusú, gyorsabban növekvő daganatok állnak összefüggésben a korábbi gyulladásokkal. Ugyanakkor a tudósok felhívták a figyelmet arra is, hogy nem a gyulladás vezet a rák kialakulásához, és magát a gyulladást nem is lehet diagnosztikai jelzésnek tekinteni ebben a vonatkozásban.

Az összefüggést egyelőre a következőképpen lehetne leírni: mivel a gyulladás növeli a vérben az úgynevezett PSA (prosztata-specifikus antigén) szintjét, a magas PSA-val rendelkező, gyulladástól szenvedő férfiakat gyakrabban küldik biopsziára. A biopszia pedig elvezethet a daganat diagnózisához is, még ha nem is a gyulladás okozta a daganatot.

Fotó: freedigitalphotos.net/cooldesign

Hétből egy férfit érint

A probléma rengeteg férfit érint, az American Cancer Society felmérései szerint a prosztatarák a második leggyakoribb daganatfajta az amerikai férfiak körében, hétből egy férfit érint élete folyamán. Éppen ezért fontosak a témát érintő további kutatások, amelyek arra vonatkoznak, mi okozhatja a prosztata gyulladását, hogyan vezethetnek az okok a daganatig és hogyan lehet mindezt megelőzni.

Érdekes módon a kutatók a korábbi, szexuális úton terjedő betegségek és a prosztatagyulladás közti lehetséges kapcsolatot is szeretnék tovább vizsgálni.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa a korai felismerés jelentőségét hangsúlyozván összegezte azokat a tüneteket, amelyek jelentkezésekor feltétlenül szakemberhez kell fordulni:

- Sűrű vizelési inger, vizelési nehézség vagy képtelenség
- Szakaszossá váló vizelés, utócsepegés
- Székelési nehézség (ez utóbbi azért fordulhat elő, mert a prosztata növekedése a végbél területét is érintheti)
- Akut gyulladás jele lehet a hidegrázás, láz, gát- és deréktáji, esetleg a herékben jelentkező fájdalom.

Krónikus gyulladásnál nem jellemzőek az ilyen erőteljes panaszok. A gyulladást okozhatják például nemi úton terjedő baktériumok (ezért a sűrű partnerváltás rizikófaktor), húgyúti fertőzés, de sok esetben nem mutatható ki kórokozó. A kivizsgálás a legenyhébb panasz esetén is elengedhetetlen, elsősorban a rosszindulatú elváltozások kizárása miatt.

A szakember felkészült arra, hogy számos kezelési lehetőség közül (antibiotikum, gyulladáscsökkentők, vizelést javító gyógyszerek, hólyag-ingerlékenységet gátló gyógyszerek, prosztatamasszázs, kismedencei gyakorlatok, életmódváltás) rendeljen hatékony, tartós megoldást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.