Összefüggés a haj nélküliség és a rák között?

Kopasz férfit előbb eléri a prosztatarák?

Ha nincs hajunk, nagyobb az esélyünk a prosztatarák kialakulására? Egy új tanulmány összefüggést talált a két dolog között.

2012.05.23 10:15ma.hu

A kopasz férfiaknál nagyobb a prosztatarák kialakulásának esélye - állapította meg egy előzetes tanulmány. Kutatók jelentése szerint a biopszián átesett kopasz férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakult ki prosztatarák, mint azoknál, akiknek volt haj a fején.

"A kopasz férfiaknak jobban oda kell figyelniük, hogy rendszeresen ellenőriztessék magukat, és ha szükséges, mielőbb elvégezzék rajtuk a biopsziát - mondta el Dr. Neil Fleshner tanulmányvezetőa torontói egyetemről. - Tanulmányunk során kiderült, minél több volt a kopasz férfi, annál valószínűbb volt a prosztatarák esélye. 95 százalékban biztosak vagyunk abban, hogy ez így igaz."

Nem minden szakember ért egyet ezzel, de az biztos, hogy a kopaszság és a prosztatarák közötti összefüggést korábban is megállapították tanulmányok.

Bár a pontos mechanizmus nem ismert, a kutatók szerint az androgén nevű férfi hormonok szerepet játszhatnak a kopaszságban és a prosztatarák kialakulásában is. Az androgének, melyek magukba foglalják a tesztoszteront, gátolják a haj növekedését és megindítják a prosztata sejtek fejlődését.

A kutatók úgy vélik: az androgén dihidrotesztoszteron (DHT) megnöveszik a kopasz férfiaknál, a szőrtüszők számának fokozatos csökkenését előidézve - mivel a tüszők egyre kisebbek, a haj gyengül, majd megáll a növekedése. A DHT-t a prosztatarák kifejlődésével is összefüggésbe hozzák.

A kutatók egy atlantai konferencián számoltak be eredményeikről. Tanulmányukba 214 pácienest vontak be, 59 és 70 év közöttieket. Valamennyiüket beutalták prosztata-biopsziára. Kopaszságukat is osztályozták, mielőtt a biopsziát végezték. Kiderült, minél kopaszabb volt valaki, annál inkább volt pozitív a prosztata biopszia.

A kutatók azt is próbálták meghatározni, vajon van-e összefüggés a mutató- és a gyűrűsujj hossza és a prosztatarák között - amint azt korábbi tanulmányok felvetették. Egyes kutatók ugyanis úgy vélték, hogy a méhben a nemi hormonok szintje hatással lehet mindkét ujj hosszára és ez előre jelezheti a prosztatarákot is. Nem találtak azonban összefüggést.

Dr. Nelson Stone, a New Yorki Mount Sinai egészségügyi iskola professzora elmondta, a kutatóknak tesztelniük kellene a hormonszintet, hogy lássanak összefüggést a tesztoszteron mennyisége, a DHT és a prosztatarák diagnózisa között.

"A kopaszság a kor előrehaladtával nő, de a tesztoszteron szintje csökken a korral, és még mindig nem tudjuk, miért" -
tette hozzá.

Dr. Tobias Kohler az amerikai urológusok szövetségétől ugyanakkor megjegyezte, hogy akár kopasz egy férfi, akár nem, nem lazíthat a prosztatarák tekintetében. Számos más tényező szerepet játszik ugyanis a betegség kialakulásában, beleértve a genetikát, a környezeti hatásokat is. Ezért a rendszeres ellenőrzés nagyon fontos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.