Bajban vannak az angolok

Prosztatarákot okoz a tea?

Skót tudósok rájöttek, hogy azon férfiaknál, akik sok teát isznak, nagyobb eséllyel alakul ki a prosztatarák.

2012.07.14 10:55Konrád - ma.hu

A Glasgow Egyetem kutatócsapata 6.000, 21-75 éves férfi egészségi állapotát figyelte meg 37 éven keresztül. Ebben az időszakban a férfiak 6,4%-ka lett prosztatarákos, és mint a kutatók megállapították, azok, akik napi 7 vagy annál több csésze teát fogyasztottak, a betegség kialakulásának esélye lényegesen magasabb volt.

Dr. Kashif Shafique az egyetem vezető kutatója elmondta: „Nem tudjuk, hogy maga a tea a rizikófaktor, vagy az a helyzet, hogy a teafogyasztók általában tovább élnek - márpedig a prosztatarák gyakoribb idős korban”. Hozzátette, a teaivókról elmondható, hogy általánosságban véve egészséges testsúlyúak, kevesebb alkoholt fogyasztanak és jó a koleszterinszintjük, de még ezeket a szempontokat figyelembe véve is úgy tűnik a teaivás fokozza a prosztatarák kialakulásának esélyét.

A Prosztatarák Alapítvány szerint az eredmények dacára a férfiaknak nem kell aggódniuk. Dr. Kate Holmes rámutatott “A tanulmány nem vette figyelembe a családi kórtörténetet, és más étrendi elemeket, mint amilyen a kávé vagy az alkoholbevitel. Tehát még mindig nem tiszta, hogy voltak e más tényezők, amik nagyobb hatással voltak a betegség kialakulásának esélyére”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.