3D printing

Ha eddig nem tudta volna, miért ébred mindig fáradtan...

Többségünk nincsen tisztában azzal, mekkora veszély leselkedik rá alvás közben. Pedig sokakat érint az apnoe, ami ráadásul kezelhető.

2014.05.07 19:35Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: CSIRO

Az alvási apnoe, avagy alvás közben bekövetkező átmeneti légzéskimaradás komoly problémákat okozhat "tulajdonosának". Nem csak, hogy kevésbé tudja kipihenni magát éjszaka azon embertársaihoz képest, akiket nem "zaklat", de számos, akár végzetes betegség kísérője is lehet. Például szívritmus-zavar, magas vérnyomás, koszorúér-problémák, anyagcsere-gondok és akár diabétesz is kialakulhat azoknál, akik alvási apnoétől szenvednek.

Holott a jelenség viszonylag könnyen kezelhető. Éjszakára egy, a fogakra illeszthető implantátumot kell a szájba helyezni, ami megakadályozza az apnoét. A probléma az, hogy emberenként eltérő a szájüreg formája, így nehéz egységes "protézist" kínálni a betegeknek.

Erre kísérleteztek ki megoldást ausztrál kutatók, akik a 3D nyomtatást hívták segítségül. A CSIRO kutatói, az Oventus fogászati eszközöket fejlesztő vállalattal karöltve létrehozták azt a 3D-s szkennelési technológiát, amellyel nagyon pontosan feltérképezhető a páciens szájürege, majd az implantátum ehhez a térképhez illeszthető, köszönhetően a 3D nyomtatásnak. A titánból és szigetelt orvosi műanyagból nyomtatható protézis biztosítja a páciens légvételeinek zavartalanságát, ezáltal megszünteti a rövid ideig tartó légzéskimaradásokat.

Sajnos egyelőre még nem érhető el széles körben az eljárás, de a kutatók azt ígérik, jövőre berobban az üzlet, és a betegek millióihoz juthat el termékük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.