Óvintézkedésekkel megelőzhető a veszély

Nem kell lemondania a repülésről trombózishajlam esetén se

Jól ismert tény, hogy a hosszas repülőút fokozza a vérrögösödés kialakulásának kockázatát, ezért ha valaki túl van már egy trombózison, speciális kezelésre szorul, ha repülőre akar ülni.

2014.04.22 17:29ma.hu

Hosszú repülőút és nagyobb kockázat

A mélyvénás trombózis egy potenciálisan életveszélyes állapot, mely során a vér alvadékonyságában zavar keletkezik és kisebb-nagyobb vérrögök alakul ki, főleg a láb és a medence mélyen fekvő vénáiban. Ez jellemzően fájdalommal, a bőr elszíneződésével és lábdagadással jár, rossz esetben pedig a vérrög a véráramba kerülve a tüdőbe juthat, embóliát okozva, ami akár halállal végződhet. Vannak fokozott trombóziskészséggel járó állapotok, mint pl. egy régebbi trombózis, trombofília (genetikai hajlam), visszerek és a tartós mozdulatlanság, továbbá a hosszabb repülőút is nagy veszélyeket rejt. Akiknél korábban előfordult trombózis, ők repülés előtt speciális kezelést igényelnek – leggyakrabban heparin injekció formájában, amit az út előtt kell beadnia magának a betegnek.

Repülés trombózisra való hajlammal

Akiknek már volt korábban trombózisuk, ott a helyzet egyértelmű és mindenképp szükséges számukra megelőző terápia, ám felvetődhet a kérdés, hogy azoknál mi a teendő, akiknél még nem következett be az MVT (mélyvénás trombózis), de tisztázott, hogy fokozott hajlamuk van rá?

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa szerint ebben az esetben a véralvadást gátló injekció alkalmazása attól függ. hogy milyen hosszú a repülés. „Természetesesen 1-4 órás utazás előtt nem kell megböknie magát annak, akinek még nem volt trombózisa, hosszabb utazáshoz azonban célszerű a megelőző injekció alkalmazása” – mondja a szakértő.

Tudni kell továbbá, hogy vannak súlyos öröklött trombóziskészségek, mint pl. a Leiden-mutáció homozigóta formája, amikor figyelembe kell venni, hogy még milyen tényező jöhet szóba az utazáskor, ami további trombóziskockázat-növelő (lázas megbetegedés, enyhe izomhúzódás, ütéses sérülés, fogamzásgátló szedése, menstruáció kimaradása, ami esetleg terhességet is jelenthet).

Ebben az esetben akár 2-3 órás utazáshoz is – főleg, ha éjszakai járaton történik – javasolt az injekció alkalmazása, 4 óra feletti utazásidőnél pedig mindenképpen szükséges a trombózismegelőző kezelés, akkor is, ha az illetőnél még nem következett be MVT.

Általános szabály, hogy az utazás ne szűk nadrágban, kényelmetlen fehérneműben történjen, ami leszoríthatja a láb keringését, továbbá fogyasszon kellő mennyiségű folyadékot (ne alkoholt), és amikor csak lehetséges, álljon fel és sétáljon pár lépést!” – tanácsolja dr. Szélessy Zsuzsanna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.