Előzze meg a poszttrombotikus szindrómát!

Elég a trombózis, ne tetézze utóhatásokkal!

Egy trombózis önmagában is veszélyes állapot, hiszen mindig fenyeget az elszabadult vérrögből adódó tüdőembólia kockázata. Miután valakinél bekövetkezett ez a súlyos szövődmény, utána hosszabb ideig alvadásgátló kezelésre szorul.

2014.04.10 18:29ma.hu

Mi az a poszttrombotikus szindróma?

A mélyvénás trombózis a fogamzásgátlók lehetséges következménye miatt az elmúlt időszakban egyre inkább bekerült a köztudatba. Sajnos egyre több embert érint manapság ez az életveszélyes állapot, ami bizony nem ritkán a beteg elkövetkező éveit is megpecsételi. A trombózis egyik szövődményeként igen gyakori az úgynevezett poszttrombotikus szindróma, ami a megelőző kezelések nélkül 8-10 éven belül (néha hamarabb) kialakul: az alsó végtag bőrének, felületes szöveteinek a vénás keringés fokozatosan romlik, végül nem, vagy igen nehezen gyógyuló lábszárfekélyek lépnek fel.

Ezt az okozza, hogy a mélyebb vénák felé a keringés megszűnik, a visszaáramló vér új utakat (vénákat) keres magának.

A PTS (azaz a poszttrombotikus szindróma) azért alakul ki, mert a mélyvénás trombózis utána nem számolják fel az okot, így a tönkrement vénabillentyűk ott maradnak, és következő trombózis kiindulópontjai lesznek. A legrosszabb eset az, ha a beteg ezt észre sem veszi és lábon kihordja. Amennyiben számos ilyen trombotikus eseményen van túl az illető, a vénás keringés olyannyira károsodik, hogy kezelés nélkül az esetek kb. 80%-ában 10 éven belül kialakul a poszttrombotikus szindróma, ami akár lábszárfekélyt is eredményezhet” – mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

A PTS tünetei

• livid elszíneződés
• ödéma
• visszerek
• fájdalom, viszketés
• érzészavar

Fontos a megfelelő kezelés és utánkövetés

A PTS leginkább azoknál alakul ki, akik a mélyvénás trombózis után nem részesültek idejében megfelelő kezelésben. Éppen ezért kell trombózis után szakemberhez fordulni: egyrészt hogy megelőzhető legyen a további vérrögösödés, másrészt hogy elkerülhető legyen a PTS. Kezelésként elsősorban személyre szabott antikoaguláns terápiával történik – ennek hiányában nagy eséllyel kialakul a szindróma –, valamint nagyon fontos, hogy az illető INR értéke 2-3 között legyen!

A beteg legfontosabb teendője a barnásan elszíneződött, rossz keringésű terület tisztán tartása! Ilyenkor a bőrfertőzések is könnyebben lépnek fel és egy orbánc teljesen tönkre teheti a bőr keringését. Mechanikus rásegítésként a II-es típusú kompressziós harisnya viselése javallható, ami a mélyebben fekvő vénák felé „tereli” a vénás visszaáramlást – ezt a szakorvos írja fel a betegnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.