Sok az információ, de sok a félreértés is

Nemcsak időseknél... - avagy tévhitek a trombózisról

A trombózis egyre több embert érint manapság, ennek ellenére számtalan tévhit kering vele kapcsolatban a köztudatban. A véralvadás-specialista igyekszik eloszlatni a leggyakoribb félreértéseket.

2014.03.07 10:29ma.hu

1. számú tévhit: Csak az időseket érinti

Az emberek többsége úgy gondolja, a trombózis az kizárólag az időseket érinti, és őket is csak akkor, ha kórházba kerülnek és hosszas ágynyugalomra vannak ítélve. Természetesen ez mind igaz, azonban tévedés azt hinni, hogy a fiatalokat ne fenyegetné a veszély. Sajnos számos olyan eset van, amikor a fogamzásgátlót szedő, vagy épp a repülőn utazó tinédzser kerül emiatt kórházba – tehát a trombózis őket is fenyegeti, korban, nemben nem válogat.

Ezek a fel nem derített öröklött defektusokban szenvedők, akiket nem szűrtek ki. Amit még kevesebben tudnak, az, hogy trombózis csecsemőkorban is kialakulhat, pl. a Protein C nagyfokú hiánya miatt (purpura fulminans).

2. számú tévhit: Mindig vannak egyértelmű tünetei

Sajnos a helyzet nem mindig ilyen egyszerű. Bár a trombózis tüneteit úgy szokás leírni, hogy lábdagadás, elszíneződés, fájdalom, a bőr melegsége, vannak néma esetek is, amikor már csak a tüdőembólia árulkodik a vérrög képződéséről. Ráadásul könnyű is összekeverni más fájdalommal, így a legcélszerűbb az, hogy orvoshoz fordul, ha a normálistól eltérőt tapasztal a lábával kapcsolatban.

Fotó: freedigitalphotos.net

3. számú tévhit: A trombofília egyenlő azzal, hogy az illetőnek lesz trombózisa

Amikor valaki meghallja, hogy trombofíliás, akkor egyből arra gondol, hogy biztosan át fog esni az életében legalább egyszer trombózison. Pedig a diagnózis csupán arra mutat rá, hogy az illetőnek fokozott hajlama van a vérrögképződésre, így érdemes óvatosnak lenni pl. terhességnél, vagy a védekezési módszer kiválasztásánál és – természetesen – nála fokozottabban érvényes a megfelelő életmód és fizikai aktivitás!

4. számú tévhit: Minden trombózis tüdőembóliával jár

Vannak esetek, amikor a trombózist tüdőembólia követi, viszont ez egyáltalán nem törvényszerű. Ez akkor fordulhat elő, ha a beteg nem kap idejében megfelelő kezelést, mert ilyenkor a vérrög nem szervül elég gyorsan, így leszakadhat, és a véráramon keresztül a tüdőbe kerülhet. Éppen ezért fontos az, hogy mihamarabb szakemberhez forduljunk, ha a tüneteket észleljük” – figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadás specialistája.

5. számú tévhit: A mai fogamzásgátlók nem növelik a trombózis esélyét

Sajnos ez egy széles körben elterjedt tévhit, bár az igaz, hogy a legújabb, III., IV. generációs fogamzásgátlóknál e veszély nagymértékben csökkent (de nem nulla!), ezért nagyon fontos lenne, hogy mindenki tisztában legyen a fogamzásgátlók veszélyeivel. Az elmúlt időszakban ugyanis egymást érik az olyan esetek, amikor trombózis miatt végzetes tüdőembólia alakult ki a fiatal lányoknál.

Hogy minimálisra csökkentse a kockázatot, érdemes még a tabletta megkezdése előtt genetikai vizsgálaton részt venni, mert ha az trombofíliát – vagyis fokozott hajlamot – mutat, akkor célszerű nem hormonális fogamzásgátlót választani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.