Pandasztikus felfedezés

Édesszájúak az óriáspandák - és mégis bambuszt esznek!

Édesszájúak az óriáspandák annak ellenére, hogy kizárólag a nagyon alacsony cukortartalmú bambuszon élnek.

2014.03.27 18:05MTI

A pandák tápláléka, a bambusz igen kevés cukrot tartalmaz. A kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon elvesztették-e az édes íz iránti érzékenységüket, mint távoli rokonaik, a macskák. Róluk egy korábbi tanulmány kiderítette, hogy genetikai hiba akadályozza az édes íz érzékelését.

A kutatók most nyolc 3-22 éves óriáspandát vizsgáltak meg a kínai Sanhszi tartományban, egy vadon élő állatok védelmével és kutatásával foglalkozó központban. Hat hónapon át tanulmányozták őket, az eredményeket a PLOS One tudományos lapban tették közzé.

A pandák ízlését úgy tesztelték, hogy eléjük tettek tálakat, amelyek tiszta vizet, illetve különböző töménységű cukoroldatokat tartalmaztak. Többféle cukrot oldottak vízben, köztük gyümölcs-, tej-, maláta- és répacukrot.

Minden pandának jobban ízlett a cukoroldat a tiszta víznél, leginkább a fruktózos (gyümölcscukros) és a szacharózos (répacukros) oldatot kedvelték, mohón megittak egy egész litert is belőle.

Danielle Reed genetikus, a kutatás vezetője, az ízek és illatok kutatásával foglalkozó philadelphiai Monell Központ munkatársa elmondta: az állatok DNS-ének elemzése - többek között - azt is kimutatta, hogy megvannak náluk az édes íz érzékeléséhez szükséges receptorok.

Egy másik kísérletsorozat arra derített fényt, hogy az óriáspandák közömbösek ötféle mesterséges édesítőszerre, ami arra utal, hogy ezek édes ízét nem képesek érzékelni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.