Nem sejtették a szülők, hogy halálos betegség

Órák alatt vitte el a bárányhimlő a 7 éves kislányt

Amikor az első pöttyök megjelentek a 7 éves Nicole Murphy testén, szülei a rémálmukban sem gondolták volna, hogy alig 24 órával később végleg elveszítik a kislányt. A bárányhimlő gyilkossá vált.

2014.03.21 18:31ma.hu

"Fogalmunk sem volt róla, hogy a bárányhimlő halálos betegség lehet" - jegyezte meg megrendülten Aaron Murphy, aki alig 24 órával az első piros pöttyök megjelenése után már hiába próbálta életre kelteni a 7 éves Nicole-t. Az angol kislány tavaly december 27-én halt meg, szülei most úgy döntöttek, a nyilvánosság elé állnak a történetükkel, hogy segítsenek a többi szülőnek elkerülni ezt a borzalmat, amin ők keresztülmentek.

A bárányhimlő az esetek többségében enyhe lefolyású, ám könnyen fertőző betegség: a herpeszvírusok egyik típusa okozza és cseppfertőzéssel terjed. Időtartama általában 1-3 hétig tart a tünetek megjelenésétől számítva, de előtte 14-16 napig lappang, ezalatt fertőz. A tünetek közt a jól ismert piros kiütések mellett, néha azokat 1-2 nappal megelőzve hőemelkedés, esetleg enyhe láz tapasztalható, kisebb rosszullét, hasi és torokfájdalom. A fertőzést a gyerekek 95 százaléka 16 éves kora előtt megkapja, és néhány ritka esettől eltekintve védettség alakul ki ellene.

A kislány két testvére, a kétéves Jenna és az ötéves Preston is elkapta ugyanakkor a betegséget, ám Nicole szervezetében nem várt szövődményeket váltott ki, amire nemcsak a szülők, de még az orvos sem számított. "Több figyelmet kellene erre fordítanunk, hogy mindenki tudjon róla, a bárányhimlő nem csupán egy ártalmatlan gyermekkori betegség!" - mondta az apa. "Nem is sejtettük, hogy ettől leállhatnak a szervei: azt hittük, a legrosszabb, ami történhet, hogy megkaparja a pöttyöket. De képtelen vagyok felfogni, hogy a lányom hogyan halhatott meg olyantól, amit az orvosok egy egyszerű fertőzésként kezelnek!" - háborgott.

A kislány állapota este fordult rosszabbra, amikor már nagyon nehezen vette a levegőt, ezért édesapja éjszaka többször is ránézett és a gyermekfigyelő monitoron is hallgatták, amikor épp nem voltak a szülők a gyerekszobában. Aztán egyszercsak elhalkult a zihálása, és Aaron azt hitte, végre elaludt a kislány, de a következő ellenőrzésnél, hajnali 3 körül rémülten vette észre, hogy Nicole egyáltalán nem lélegzik. Megpróbálták újraéleszteni, de a kiérkező mentőorvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani.

"Sok szülő szándékosan viszi bárányhimlős gyerek közelébe a saját gyermekét, mert úgy tartják, inkább még gyerekként kapják el, mint felnőttkorban. Remélem, ez az eset után kétszer is meggondolják, hogy ilyet tegyenek" - mondta Clare Rush, a kislány édesanyja. A helyszíni halottkém szerint a gyermekkel a bárányhimlő által előidézett roham végzett, a boncolás hivatalos eredménye azonban "ismeretlen eredetű természetes halál". A szülők pert indítottak az orvos ellen, aki nem világosította fel őket a veszélyekről, és csak homályos célozgatásokból sejtették, hogy valójában súlyos tüdőgyulladás és az agyában rohamosan kialakuló ciszták okozták a tragédiát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.