Mumpsz, bárányhimlő, skarlát

Nem gyerekjáték: gyermekbetegségek

Mumpsz, bárányhimlő, skarlát... Cikkünkben olyan betegségekről írunk, amelyek főként a gyerekkora jellemzőek, és ezért más lefolyásúak is, mint a felnőttek esetében...

2008.08.07 10:00ideal.hu

Autizmus 

Az autista gyermek befelé forduló, az emberekkel való kommunikációjában zavarok mutatkoznak. Ez a probléma háromszor több fiút érint, mint lányt. A betegség oka elsősorban testi tényezőkben, genetikai és neurobiológiai elváltozásokban keresendő. Az autizmusban szenvedő gyerekek sokszor már csecsemőkoruktól kezdve hiányosan kommunikálnak a hozzájuk legközelebb álló személyekkel. Nem igénylik, hogy barátaik legyenek. Nyelvi és kreativitásbeli képességeik is zavartak. Kezelési lehetőségek: viselkedéstréning, logopédiai foglalkozás, gyógytorna. 

Bárányhimlő 

A bárányhimlő cseppfertőzéssel, vírus útján terjed, leggyakrabban gyerekeknél jelentkezik. A betegségen átesettek egész életre védetté válnak. Tünetei: piros, viszkető, hólyagos pattanások, láz. Rendszerint spontán és jól gyógyul, védőoltással megelőzhető. Felnőttkorban a gerincvelőből kilépő idegek idegvégződéseinél megbújó vírusok övsömört okozhatnak. 

Bélelzáródás
 
A bélelzáródás leggyakrabban fél- és egyéves kor között jelentkezik. Az addig egészséges csecsemőnél hirtelen lép fel ez a betegség, ami megfelelő kezelés nélkül életveszélyes lehet. Tünetek: heves, hullámszerű hasfájás, hányás, véres, nyálkás széklet, sápadtság, nyugtalanság. Ilyenkor haladéktalanul el kell menni a legközelebbi kórházba. A bélelzáródás korai szakaszában sokszor egy beöntés megoldja a problémát! Ha nincs javulás, akkor elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás. 

Bevizelés 

Betegségnek tekinthető a bevizelés, ha egy gyerek hatéves kora fölött éjszakánként még rendszeresen bepisil, annak ellenére, hogy az átlagnak megfelelően másfél-három éves korára tulajdonképpen már szobatiszta volt. - Tudta? Ez az egyik leggyakrabban előforduló gyerekkori probléma. Okozója sok minden lehet. Az éjszakai ágybavizelés gyakoribb. A nappali változat előfordulhat elmerült, izgalmas játék közben, vagy rossz körülmények hatására, amikor nem lehet vécére menni. Néha lelki okok állnak a hátterében. Ilyesmiért a gyereket semmiképpen sem szabad megbüntetni! Ruházatát rendbe kell hozni, nehogy mások észrevegyék a "balesetet", és a gyerek megszégyenüljön! Valamilyen szervi probléma, például kezdődő hólyaghurut is előidézheti a bevizelést.

Csalánkiütés 

Gyakori, allergiás jelenség, túlérzékenység miatt alakul ki. A csalánkiütés enyhén kiemelkedik a bőrből, és erősen viszket. Vakaródzás következtében lassabban gyógyul, kisebesedhet, fertőződhet, elgennyesedhet. Hintőporral, antihisztamin hatású kenőccsel kezelhető. 

Figyelemhiány 

A gyerekek 3-9%-ának nehezére esik az összpontosítás. A fiúknál ez a jelenség sokkal gyakrabban fordul elő, mint a lányoknál, és a csecsemőkortól egészen a felnőttkorig bármikor jelentkezhet. A figyelemhiány oka a legújabb kutatási eredmények szerint az agy korlátozott jelzésközvetítő képessége. Az ilyen probléma az esetek többségében genetikai eredetű. A környezet, ahol a gyerek nevelkedik, a hajlamot erősítheti vagy gyengítheti, továbbá a terhesség alatti dohányzás, a stressz és az alkoholfogyasztás is elősegítheti a betegség kialakulását. Tünetek: koncentrációs nehézségek, fokozott ingerlékenység, búskomorság, illetve depreszszió, feledékenység, szorongás stb. A diagnózis általában az érintett megfigyelése és kikérdezése alapján felállítható. A figyelemzavar kezelési módjaként tanácsadás, viselkedés- és pszichoterápia, gyógyszeradás jöhet szóba. 

Lázgörcs 

A görcsrohamok egyik formája, és tipikus módon egyébként egészséges gyerekeknél alakul ki, ha a láz 38 Celsius-fok fölé szökik. Fél- és négyéves kor között jelentkezik. A görcsöt nem a lázat okozó betegség, hanem maga a lázas állapot váltja ki. Megkülönböztetünk egyszerű és komplex lázgörcsöt. Az egyszerű lázgörcs 15 percnél nem tart tovább, és ártalmatlan. A komplex lázgörcs a 15 percet meghaladja, és hetek, hónapok múlva megismétlődik. Utóbbi változat később epilepsziává alakulhat át. - Tünetek: a gyermek arca kékes-szürkés színű lesz, szemével egy pontra fixál, végtagjai megmerevednek vagy rángatóznak, eszméletét elveszti. Ilyenkor azonnal hűtőfürdőt, hűtőpakolást kell alkalmazni, és a görcs általában néhány perc alatt magától oldódik. Ha mégsem, akkor gyorsan ható görcsoldó szerre van szükség, mert a hosszan tartó lázgörcs következtében az agysejtek károsodhatnak. A lázgörcsre való hajlam ötéves kor után elmúlik. 

Lenyelt tárgyak 

Kisgyerekek előszeretettel vesznek a szájukba különféle tárgyakat, s ezeket könnyen lenyelhetik. Az 1 cm-nél nem nagyobb, kerek vagy hosszúkás, sima felszínű tárgyak könnyen eljutnak a gyomorig, és többnyire nem okoznak bajt, röntgennel jól felismerhetőek, és természetes úton, a széklettel távoznak. - Fontos! Ha a gyerek hegyes tárgyat nyelt le, azonnal orvoshoz kell vinni! Az apró tárgyak megrekedhetnek a gégében, és gátolhatják a légzést. Ilyenkor is sürgősen orvosi segítségre van szükség.

Mandulagyulladás 

Az akut mandulagyulladásnál a mandulákat baktériumok fertőzik meg, legtöbbször streptococcus. - Tünetek: torokfájás, nyelési nehézség, láz, levertség. A mandulagyulladás leginkább gyerek- és fiatalkorban fordul elő. "Természetes antibiotikumként" nem keserű grépfrútmagcseppet, echinaceát és ezüstkolloid-oldatot adhatunk. Ha mégis kell antibiotikumot szedni, ne felejtsük el a baktériumflóra rendezését! 

Mumpsz 

Cseppfertőzéssel terjedő, vírusos betegség. A gyerekkor bármely szakaszában előfordulhat, és lezajlását követően élethosszig tartó védettséget biztosít. Felnőttekre is átterjedhet. Bár nagyon fájdalmas lehet, általában nem súlyos betegség. Tünetei: mérsékelt láz, fejfájás, begyulladt nyálmirigyek, érzékeny duzzanat az arc egyik vagy mindkét oldalán, fülmagasságban. A duzzanatok a fül mögé és az alsó állkapocs irányába terjedhetnek, és úgy 10 napig tartanak. Szélsőséges esetben a gyulladás a petefészkekre vagy a herékre is átterjedhet, és agyhártyagyulladás is kialakulhat. A gyógyulás sok pihenéssel, bőséges folyadékfogyasztással, nem keserűgrépfrútmag és echinacea keverékével (pl. Grép Plusz) gyorsítható. 

Retinopátia 

A koraszülöttkori retinopátia létrejöttének oka, hogy az éretlen retinát ellátó vérerek növekedése egy időre megszakad. Később a növekedés szabálytalan formában megy végbe, ezért a kiserek bevérezhetnek, és hegesedés alakul ki. Szélsőséges esetben a retina leválhat a szemfenékről, ami vaksághoz vezet. Ez a betegség elsősorban a 32. terhességi hét előtt, illetve 1500 g súly alatt világra jövő gyerekeket fenyegeti. A modern megelőző vizsgálatoknak és terápiás lehetőségeknek köszönhetően a retinopátia az esetek többségében időben felismerhető és gyógyítható. Nagyon súlyos esetben a retina külső részét lézerrel kell kezelni, így megállítható az erek rendellenes növekedése. 

Skarlát 

A skarlát baktérium- (Streptococcus-) fertőzés eredményeként jön létre. Tipikus gyerekkori betegség, cseppfertőződéssel terjed. Tünetei: körülbelül egy hét lappangás után hirtelen fellépő, magas láz, torokfájás, nyaki nyirokcsomó-duzzanat, pontozott, apró bőrkiütés, leginkább a hajlatokban, a melegnek kitett helyeken; kipirult arc, száj körüli sápadt terület. A nyelven eleinte vastag, fehéres lepedék, majd annak leválása után a kissé fellazult "málnanyelv" látható. Adott esetben jellegzetes, lobos garatképletek észlelhetők. A betegség penicillinnel kezelhető. A grépfrútmagcsepp, echinacea, propolisz és ezüstkolloid is sokat gyorsíthat a kórlefolyáson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.