Az egyik rosszabb, mint a másik

Bárányhimlő után övsömör

Aki már átesett a bárányhimlőn, annál fennáll a veszélye az övsömör kialakulásának. Ugyanis ezt a betegséget ugyanaz a herpes varicella zoster virus okozza

2010.06.04 18:25MTI

Övsömör tünetek

Az övsömör első tünete a kiterjedt bőrérzékenység, bizsergés vagy égő érzés ott, ahol később a kiütések majd megjelennek. A terület gyakran fáj. Jelentkezhet láz, fejfájás és nyirokmirigy-duzzanat. Néhány nappal később öv-, vagy foltszerű kiütések jelentkeznek a törzs oldalán vagy az arcon.

A kiütés folyadékkal teli hólyaggá alakul, ami később kisebb fekélyekké esik össze. Ezek kiszáradnak és hegesedéssel gyógyulnak. Az övsömör gyakori velejárója a fájdalom, mely megmarad a kiütés eltűnése után is. Ezt nevezik posztherpeszes fájdalomnak, ami az életkor előre haladtával egyre gyakoribb jelenség.

A makacs fájdalom depresszióssá teheti a beteget.

Okok és kockázati faktorok

Az övsömör a bárányhimlőt okozó virusfertőzés kiújulása. A bárányhimlős megbetegedést követően a virus a szervezetben marad nyugalmi állapotban, vagy az idegrendszerben rejtőzködik.

Valamilyen okból, gyakran hosszú évekkel később a virus az idegeken keresztül ismét a bőrbe vándorol, és az adott ideg által ellátott bőrfelületen kiütéseket okoz.

Az még nem világos, mi váltja ki a bárányhimlő vírusának reaktiválódását, de valószínűleg összefügg az immunrendszer változásával, például ha egy másfajta fertőzés éri a szervezetet, esetleg fizikai vagy érzelmi sokk hatására.

Ez a betegség ezért megelőzhető azzal, ha az immunrendszert erősítik. Nagyjából minden negyedik embernél alakul ki övsömör élete során, a probléma a nőket és a férfiakat egyenlő arányban sújtja. Sokkal gyakrabban fordul elő idősebbeknék, de megjelenhet fiatalokon is, és azoknál, akiknek legyengült az immunrendszere.

A megjelenő hólyagok tele vannak a bárányhimlő vírusával, ezért az övsömör fertőző. Aki még nem volt bárányhimlős, elkaphatja a betegséget egy övsömöröstől is. Az övsömör maga azonban nem kapható el egy övsömöröstől (sem egy bárányhimlőstől).

A felnőttek nagy többsége (kb. 95 %) átesett a bárányhimlő-fertőzésen, ezért védettséget szerzett a betegség ellen, akár úgy is, hogy észre sem vette, vagy csak nagyon enyhe formában jött ki rajta a betegség. Egy kis részük azonban védtelen a vírussal szemben, ezért mindenképp a kockázati csoportba tartozik.

Az immunrendszer elnyomása esetén (például rákellenes kezelések során) azonban a bárányhimlő másodszorra is elkapható.

Kezelés és gyógyulás Az övsömör vírusellenes kezeléssel gyógyítható. A fájdalmat gyógyszeresen lehet csillapítani, a viszketést pedig kovacinkes kenőccsel.

A vírusellenes gyógyszerek lerövidítik a betegség időtartamát és a posztherpeszes fájdalom kialakulásának kockázatát, ezért fontos mielőbb megkezdeni az alkalmazásukat. A szemet érintő övsömör esetén azonnal konzultálni kell szemészorvossal is.

Ha egy legyengült immunrendszerű egyén érintkkezik az övsömörrel, általában kórházba utalják be, hogy intravénásan kaphasson vírusellenes kezelést, mivel náluk még nagyobb a kockázata a komplikációk kialakulásának. Immunoglobulint vagy virus-antitesteket is kaphatnak. Ez ugyan nem előzi meg a betegséget, de lerövidítheti és enyhítheti a súlyosságát is.

Minél előbb kap a beteg immunoglobulint, annál hatásosabb lesz. A jelentős hatás elérése érdekében 96 órán belül kell beadni. A posztherpeszes neuralgiát fájdalomcsillapítóval, kapszaicines kenőccsel, szükség esetén pedig antidepresszánsokkal kezelik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.