Károsítja a természetet!

Ne használjon többé mikroszemcsés arcradírt vagy fogkrémet!

Sőt, semmiféle olyan terméket ne használjon, ami "polyethylene" vagy "polypropylene" tartalmú, azaz apró műanyag szemcséket tartalmaz. Helyette keressen természetes megoldást, elmondjuk mit!

2014.02.10 09:41ma.hu

Egyes fogkrémek, arc- és bőrradírok is komolyan károsítják a természetes vizeinket és az élővilágot. Az aprócska műanyagszemcsék bármennyire is picikék, talán pont emiatt okoznak annyi gondot, úgy, hogy még csak észre sem vesszük. Egy tubus arctisztító legalább 300 ezer ilyen kis mikroszemcse segítségével távolítja el az elhalt hámsejteket és tisztítja a bőrünket. Noha ezek az emberi egészségre ártalmatlanok (csak kerüljük el vele a szemünket), miután a csatornába kerülnek, komoly probléma forrásai lehetnek: magukhoz vonzzák a méreganyagokat és végül az élővilág emésztőrendszerében kötnek ki. És miután az ember csúcsragadozó, mondanunk sem kell, hogy káros hatása az óloméval vagy a higanyéval vetekszik.

A szakértők (Leonard Lopate, WNYC és Sherri Mason, SUNY Fredonia) szerint ezeket a mikroszemcséket nagyon nehéz, szinte lehetetlen eltávolítani a szennyvízből, méretük ugyanis általában a 4 mikrométertől az 1,2 milliméterig terjed. Noha szabad szemmel láthatók, túl kicsik ahhoz, hogy fennakadjanak a szűrőrendszeren, és ne kerüljenek a természetes vizekbe. A hulladékgazdálkodás folyamatában a szennyvíztisztító telepeken az ülepítés sem segít, ugyanis ahhoz túl könnyűek, viszont nem annyira, hogy a víz felszínén megjelenve a fölöző berendezéssel el lehessen távolítani őket.

Ez azt jelenti, hogy ezek a kis plasztikgyöngyöcskék bizony a természetben végzik, mégpedig az állatok szervezetében, ugyanis ráragadva a növényekre, a halak és a madarak is bőségesen esznek belőlük. Noha ezeknek a növényeknek az eltávolításával megoldható lenne a mikroszemcsék okozta probléma, de sajnos valójában az egész ökoszisztémát bolygatnánk fel vele.

Forrás: http://bellalabeauty.blogspot.hu

Ráadásul a kémiai anyagokat úgy szívják magukba, mint egy szivacs, így a halak esetében ugyanúgy viselkednek, mint a higany, felhalmozódnak a táplálékláncban, így a ragadozók szervezetében már igen magas méreganyag-koncentráció mutatható ki. Ami pedig nem jut be az élő szervezetbe, az a nagy csendes-óceáni szemétfolthoz csatlakozva lebeg a vízen, további problémákat okozva.

Rolf Halden, az Arizona állami egyetem környezetbiztonsági központjának igazgatója szerint lehetne a szépségipari és kozmetikai cégeknek természetes anyagokat is használni az ilyen készítményeikbe, de persze a műanyag jóval gyorsabb és olcsóbb megoldás, mint a természetes alternatívák. Néhány gyártó már megkezdte a plasztikszemcsék helyettesítését, de sajnos még túl kevesen vannak ahhoz, hogy ennek kézzelfogható eredménye legyen a környezetszennyezés visszaszorítására. És még csak sejtjük, hogy ebből baj lesz, a káros hatások pontos méretét még csak megbecsülni sem tudják a tudósok.

Tehát hagyjunk fel a műanyag szemcsés termékek használatával! Hogy hogyan tudjuk eldönteni, melyik termék tartalmaz ilyen gyöngyöcskéket? Érdemes az angol nyelvű összetevőknél (Ingredients) keresni, mint "polyethylene" vagy "polypropylene", de már okostelefon-applikációk is rendelkezésre állnak az ilyen, környezetszennyező termékek azonosítására. Ne tévesszen meg minket az, hogy fel van tüntetve a flakonokon, hogy biológiailag lebomló műanyagot tartalmaznak, mert ez pusztán azt jelenti, hogy a szemcsék apróbbak, hogy könnyebben levigye a lefolyó víz.

Ha semmiképp sem szeretnénk lemondani a bőrradírról, akkor használjunk cukros, kakaóbabos, sárgabarackmagos vagy tengeri só-tartalmú természetes készítményeket! Itt pedig egy fogkrém, házilag >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.