A női orgazmus típusai és jellegzetességei

Az orgazmust megtanulni és átélni érdemes

A női és férfi orgazmus közötti különbség csupán annyi, hogy a nők sokkal nehezebben jutnak el az orgazmus átéléséig, mint a férfiak. Ennek oka, hogy a női orgazmusnak komplexebb feltételei vannak.

2008.08.05 07:55ma.hu

A nőknél a kielégülés egyik fontos feltétele, hogy a partnerrel, akivel aktusba kerül milyen a kapcsolata. Amennyiben a partnerrel megfelelő a lelki összhang és érzelmileg egymásra tudnak hangolódni, akkor az már fél sikert jelent az orgazmusig vezető úton. A romantikus feltételek megléte után pedig már csak fizikai feltételei vannak az orgazmusnak és annak, hogy milyen típusú orgazmust él meg a nő. 

A fizikai izgalmi állapotot mind a nő, mind a férfi esetében könnyedén meg lehet állapítani, hisz a férfiak esetében a bekövetkezett merevedés, míg a nők esetében a hüvelykörnyéki nedvesedés bizonyítja, hogy készen áll az aktusra. Az izgalmi állapot eléréséhez a férfi számára elegendő akár vizuális inger is, míg a nőnek szüksége van a fizikai stimulációra. 

Természetesen vannak olyan nők, akik képesek elérni az izgalmi állapotot vizuális ingerrel is, de alapvetően nem ez a jellemző. Az a nő, aki fizikai stimulációra, vagy ingerre sem képes a nedvesedésre, azt frigidnek szokták hívni. 

A nők orgazmusának típusai

Alapvetően három nagy csoportja van a női orgazmusnak, melyeket fizikailag is meg lehet különböztetni egymástól. Az első és a leggyakoribb orgazmus típus a klitorális orgazmus. A nők 60-70% leginkább ezt a típusú orgazmust ismeri, hiszen elvitathatatlanul a legérzékenyebb és a legtöbb idegvégződéssel ellátott intim zóna a csikló. A csikló dörzsölésével, simogatásával, vagy nyalogatásával könnyedén érhető el orgazmus.


A hüvelyi orgazmus sokkal ritkábban fordul elő a nőknél, aminek az oka, hogy a hüvelyben sokkal kevesebb idegvégződés található, mint a csiklóban. A nők 30-40%-a képes megélni hüvelyi orgazmust, ami annak is köszönhető, hogy nem találják meg a G-foltnak nevezett pontot, mely a hüvelyi orgazmus bekövetkezéséért lenne felelős. 

A hüvely felső kétharmad részén ritkák azok az idegvégződések, melyek izgalmat keltenek, amely alól kivétel lehet a hüvelybe torkolló méhnyak, melynek érintése valamelyik nőben igen izgalmas érzést kelt, van akinél fájdalmas. A hüvely bejáratától 3-6 centire elhelyezkedő G-folt azonban kárpótlást nyújthatna a ritka idegvégződések miatt, bár tény, hogy komoly pettinget kell alkalmazni mielőtt a megtalálására indul bárki.
 
Amennyiben sikerül megtalálni a G-foltot még akkor sem biztos az ez általi orgazmus, hisz a G-folt ingerlése nem okoz az első pillanattól kéjes érzést. Az ingerlés elején sokkal inkább kelt vizelési ingert, ami a későbbiekben csap át kéjes érzésbe, így sokan lehet, hogy megtalálták, de az első kellemetlen, vagy megtévesztő érzés miatt tovább is suhantak rajta. A nők kb. 20-30%-a azonban mindkét fajta orgazmusra képes, sőt ezek egy része nem tudja megkülönböztetni, hogy csikló vagy hüvelyi ingerlés következtében következett-e be az orgazmusa. 

A harmadik típusa az orgazmusnak a továbbra is tabuként kezelt anális orgazmus. Muszáj azonban megemlíteni az orgazmus típusok közt, hiszen új dimenziót képes megnyitni az orgazmusok kavalkádjában. Ezen kívül jó tudni, hogy a végbélnyílás környéke legalább annyira gazdag idegvégződésekben, mint a csikló, ennek okán nagyon is alkalmas ez a terület arra, hogy szexuális örömszerzésre használjuk.


Mennyiben különböznek az érzések a különböző típusú orgazmusok esetében? 

A csikló izgatásával elért orgazmus erőteljesebb, élesebb, rövidebb ideig tart, de intenzívebb kielégülést okoz, míg a hüvelyi orgazmus, mélyebb, szétáradóbb, könnyebben ismételhető. Az anális orgazmus által elért érzés intenzív, szétáradó és nem szabad túl gyakran ismételni. 

Szexológusok állítják, hogy fizikailag mindegyik orgazmus megélésének esetében ugyanaz a dolog történik, azaz a hüvelykörnyéki és részben az alhasi, hüvely- és gátkörnyéki (PC) izomzat ritmikus, 5-10-szer ismétlődő spontán összehúzódásával jár, és ellazulás követi. 

Erre az egyszerű fizikai magyarázatra hivatkozva próbálják bizonyítani a szexológusok, hogy lényegében csak egyfajta női orgazmus van. Feltételezik, hogy ennek alapján az agyban is csak egy, lokalizálható orgazmus-központ létezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.