Működik a kutyaharapást szőrével elv

Pofonegyszerű a megoldás: vége a mogyoróallergiának?

Kutyaharapást szőrével - tartja a mondás, és brit orvosok egy csoportja most épp ezt az elméletet használta fel olyan gyermekek terápiájánál, akik akár életveszélyes szinten allergiásak a mogyoróra. Azazhogy csak voltak.

2014.01.31 17:13ma.hu

Áttörést jelenthet a cambridge-i tudósok új felfedezése, amellyel mogyoróallergiás gyerekeket sikerült immunissá tenni a sokszor életveszélyes maggal szemben, ráadásul a megoldás rém egyszerűnek tűnik. A felmérésben részt vevő gyerekek négyötöde legalább annyira le tudta küzdeni a terápia végére a mogyoróallergiáját, hogy már nem jelent számukra életveszélyt, ha valamelyik élelmiszer "nyomokban" földimogyorót tartalmaz - és ezzel a szülők bevallása szerint drámaian megváltozott az életük. Míg korábban minden élelmiszer összetevőit aprólékosan végig kellett olvasni és kész rettegés volt minden pillanatuk, hogy mikor tör ki a gyermeken a potenciálisan halálos anafilaxiás sokk, most akár öt szem mogyorót is képesek egészben megenni, de van, aki 10-től sem lesz rosszul.

Az egyetem orvosai a fokozatos hozzászoktatás elvét használták fel a terápia során, 70 napon keresztül egyre nagyobb és nagyobb adagban kapták a mogyorót. Az első napon még csak egészen kis mennyiségű allergént kaptak, por formájában más élelmiszerbe keverve, természetesen a kezdeti szakaszban klinikai felügyelet alatt, arra az esetre, ha mégis ellenreakciót váltana ki a mogyoró a gyerek szervezetéből. Néhány nap után már hazaengedték a gyerekeket és a szülők folytathatták a 3-4 hónapig tartó fokozatos hozzászoktatást.

Fotó: freedigitalphotos.net

A kísérletben részt vevő gyerekek 7 és 16 év közöttiek voltak, a terápia végére mindannyian képesek voltak egyszerre öt szem mogyorót megenni, a tíz pedig egyenértékű egy mogyoróvajas szendviccsel - jegyezte meg Dr. Andrew Clark, a kutatás vezetője. Ez ugyan nem nagy mennyiség, de ahhoz pont elég, hogy ne kelljen minden apróbetűs összetevőre árgus szemekkel odafigyelni, sőt, akár étterembe is elmehetnek anélkül, hogy fulladásos roham fenyegetné a család ifjú tagját.

A földimogyoró-allergia az ételallergiák közül az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb, minden 50. gyermeket érinti Nagy-Britanniában. Az allergiás egyénnél súlyos légzési problémák alakulnak ki, amely akár fulladáshoz is vezethet, és ehhez már akár az is elég, hogy valamely élelmiszer olyan üzemben készüljön, ahol mogyorót is feldolgoznak. Az ilyen betegek épp ezért mindig maguknál kell tartsanak egy olyan injekciót, amit vészhelyzetben azonnal beadhatnak maguknak - de az állandó félelem erősen befolyásolja a mindennapi életet, sőt, korlátozza a társadalmi tevékenységeket, mint például egy egyszerű baráti piknik.

A kutatók szerint a teljes immunitás elérése után is rendszeresen folytatni kell a mogyoró csipegetését, ha nem is minden nap, de elég sűrűn ahhoz, hogy a szervezet továbbra is megszokottként kezelje ezt a magot. Felnőtteken egyelőre nem tesztelték a módszert, náluk a hosszabb ideje fennálló allergia miatt valószínűleg mások lesznek a hatások is, de az orvosok abban bíznak, hogy idővel a porított mogyorót gyógyszerként is elfogadtathatják és így végleg búcsút lehet inteni az életveszélyes kórnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.