"Állítsátok meg a sajtót!"

Bizarr fóbia: retteg az újságoktól az anya

Tény, hogy minden napra jut több tucat olyan hír, ami a gyengébb idegrendszerű olvasókat megviseli és rettegéssel tölti el, de egy brit nőnek kész rémálom már maga az újság látványa is.

2014.01.28 08:29ma.hu

Azon senki sem akad fenn, ha valaki azt mondja, nem szeret híradót nézni és újságot olvasni, mert tele van rossz hírekkel, mindenfelől csak a katasztrófák özönlenek ránk, megtámadták, kirabolták, összetörte magát és hasonlók olvashatók, láthatók. Egy brit nőnek azonban valóságos rémálom, ha egy újság közelébe kerül, és még a szalagcímet sem kell elolvasnia, hogy kiboruljon és pánikszerű félelem kapja el. "A boltokban amilyen messze csak tudom, igyekszem elkerülni az újságos standokat. A közelébe sem mehetek, mert azonnal kiborulok. Régen csupán annyi volt, hogy nem tudtam megérinteni az újságokat, csak ha tudtam, hogy utána alaposan megmoshatom a kezem, de most már nézni sem bírom őket" - magyarázta a kenti Diane Freelove.

Fotó: freedigitalphotos.net

A 49 éves, háromgyermekes anyuka 25 éve küzd az újságfóbiájával, amit a szakirodalom chloephobia néven említ. "Nem szeretem még az érintésüket sem, ha hozzáérek egy újsághoz, akkor úgy érzem, mintha a bőrömön mászna. A szagát sem állhatom ki, ami elég erős és jellegzetes. Ha pedig a tévében látok felvillanni egy újságot, el kell fordulnom" - magyarázta a Daily Mirrornak.

A konyhai kisegítőként dolgozó nő úgy véli, a félelem a gyermekkorában gyökerezhet. "Amikor kicsi voltam, apám fejbe verte anyámat egy újsággal. Játékosan, barátságosan tette, de engem megrémített. Az elmúlt 25 évben pedig már féltem az újságoktól" - mondja. Férje 2011-es haláláig a napi bevásárlás része volt az újság is, de Diane ilyenkor mindig kesztyűt húzott és külön táskába kellett rakni a napi sajtót, hogy haza tudja vinni - mesélte el lánya, a 24 éves Lauren. "Amikor a férjem újságot olvasott, akkor ki kellett mennem a szobából és kinyitni a konyhaablakot, a friss levegő elviselhetőbbé tette a szorongásomat" - mondta Diane.

"Persze hétköznapi félelmeim is vannak, nem szeretem a pókokat és a magasságokat" - ismerte be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.