Gyorsan kigyógyíthatók a póktól rettegők?

3 óra után hozzá tudtak érni a fóbiások...

A pókoktól való félelem, mely egy szorongási betegség, egyetlen kezeléssel is gyógyítható - állapította meg egy új tanulmány.

2012.05.23 08:15ma.hu

Sok ember fél a pókoktól - bizonyára a családunkban, az ismerőseink körében is vannak, akik nagyívben kerülik őket, és szinte hisztérikus rohamot kapnak a láttukra.

A félelem a pókoktól az arachnofóbia - egy szorongásos zavar, amelyet azonban egyetlen kezeléssel is lehet gyógyítani - állítja egy új tanulmány.

Azok az emberek, akik egész életükben féltek a pókoktól, képesek voltak megérinteni a tarantella pókot és a kezükben tartani azt, egy kettőtől-négy órás terápiát követően; aminek hatása pedig legalább fél éven át kitartott - jelentették a Northwestern egyetem kutatói.

Az agyi válaszban történt, tartós változás a félelemre egy rövidtávú terápia után új lehetőségeket kínál más fóbiák kezelésére is.

Katherina Hauner a résztvevőkről elmondta: a kezelés előtt egyes páciensek annyira féltek a pókoktól,hogy a füvön is képtelenek voltak végigmenni, mert attól rettegtek, ott lapulhat egy pók. De akár saját otthonuktól is távol maradtak, akár napokra, ha tudták, hogy van benn egy pók, és ki tudja, hová bújhatott.

"A 2-3 órás terápia után már tudtak járkálni a pók közelében, meg tudták érinteni a tarantella pókot, vagy akár kezükbe is vették - mondta a tanulmányvezető. - Mindezt 6 hónappal később is meg merték tenni. Teljesen meg voltak döbbenve azon, amit elértek."

A funkcionális MRI szkenner azt mutatta, hogy a félelem-válasszal összekapcsolható agyi területek aktivitása nagyon megemelkedett, ha csak egy pók fotóját meglátták.

A résztvevőket ezután arra kérték, közelítsék meg fokozatosan a pókot (amely egy terráriumban volt), de túlságosan közel nem mehettek hozzá. A terápia részeként a résztvevőknek azt is elmagyarázták, hogy minden terrort okozó hiedelem, melyet a madárpókról gondolnak, nem igaz.

"Legtöbben azt hitték, hogy a tarantella pók képes kiugrani a terráriumból és rájuk mászni. Mások úgy gondolták, képes kitalálni valami gonosz módszert, hogy tudatosan megközelítse és megsértse őket. Meg kellett értetni velük, hogy a pók törékeny, és inkább szeretne sikeresen elbújni."


A résztvevők megtanultak lassan egyre közelebb kerülni a pókhoz, majd meg tudták érinteni a terráriumon kívülről. Később ecsettel, majd kesztyűben érhettek hozzá. Végül már puszta kézzel is meg tudták érinteni.

A terápiát követően az aktivitás valóban sokkal alacsonyabb volt a félelem-válaszért felelős agyi területeken, amikor a résztvevők meglátták egy madárpók fényképét. Ez az alacsony félelem-szint meg is maradt.

A tanulmányt a Proceedings of the National Academy of Sciences közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.