Kutatás igazolta

Aki járás közben SMS-ezik, az robottá válik

Járás közben SMS-t írni és olvasni veszélyes, mert elvonja a figyelmet, kibillenthet az egyensúlyból és le is téríthet az egyenes útról.

2014.01.23 14:25MTI

Járás közben SMS-t írni és olvasni veszélyes, mert elvonja a figyelmet, kibillenthet az egyensúlyból és le is téríthet az egyenes útról - állapította meg egy ausztrál tanulmány. A kutatás során 26 résztvevőnek kellett egyenesen előre haladni. Volt köztük, aki üres kézzel, zavartalanul mehetett, mások a telefonjukon olvastak valamit és voltak, akik SMS-t írtak. Mozgásukat háromdimenziós méréssel elemezték - olvasható a PLoS ONE online tudományos szaklap legújabb számában megjelent tanulmányban.

A Nyugat-sydneyi Egyetem Siobhan Schabrun agykutató vezette tudóscsoportja így összegezte az eredményeket: "Az SMS írása, de bizonyos fokig az olvasgatása is befolyásolja a járás és az egyensúlytartás képességét, ez pedig kockázatos lehet."

Az eredmények nem lepték meg a kutatót, aki így magyarázta a tesztek létjogosultságát: azért kellett a kutatásokat elvégezni, hogy bizonyítsák, amit eddig is feltételezek. "Nem tudtuk például, hogy az egyensúlyból is kibillenthet az SMS-ezés" - tette hozzá.

Elmondta: ha csak a mendemondákra hagyatkoznának, akkor lehet, hogy hibásan magyaráznák el a veszélyeket az embereknek, és helytelen tanácsokat adnának nekik, tehát előbb mindenképp be kell bizonyítani, amit feltételeznek.

Kutatásuk kimutatta, hogy akik járás közben a telefonjukkal vannak elfoglalva, azok nemcsak lassabban haladnak és letérnek az egyenes útról, hanem elkezdenek úgy mozogni, mint egy robot.

"A telefont a kezükben tartó résztvevők járó mozdulatai teljesen párhuzamossá váltak, hogy meg ne inogjanak és tekintetüket a szövegre tudják összpontosítani, ez a robotszerű mozgás azonban erősen korlátozza az egyensúlytartást" - jegyezte meg Schabrun.

Tavaly Melbourne-ben megtörtént, hogy egy kínai turista annyira belemerült a telefonja babrálásába, hogy nem vette észre, amikor a móló végére ért, és belegyalogolt a tengerbe - írta a dpa német hírügynökség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.