Nem elég bekapkodni a multivitaminokat

Nem csodaszer, csak vitamin - avagy tévhitek a táplálkozásunkról

Nem védik az agyat az öregedéstől, még a férfiakét sem, és a szívrohamot se segítenek túlélni a multivitaminok - erre a megállapításra jutott két amerikai tudósokból álló kutatócsoport.

2013.12.17 11:52ma.hu

Amerikaiak milliói költenek dollármilliókat minden évben arra, hogy megpróbálják vitaminokkal pótolni azt, amit a nem megfelelő, kiegyensúlyozatlan táplálkozással nem visznek be a szervezetükbe, most azonban két kutatócsoport is arra a megállapításra jutott, hogy a tablettákkal szinte semmire sem jutnak. Sőt, a krónikus betegségeket sem előzik meg a rutinszerűen bekapkodott vitaminok, amelyeket a hiányos tápanyagok helyettesítésére használnak - áll a tanulmányban.

"A bizonyítékok a rutinszerű pótlás ellen szólnak" - fogalmazta meg az egyik kutató a hétfőn megjelent összegzésben, az egyik amerikai orvosi szaklapban. A kiadvány szerkesztője, Dr. Cynthia Mulrow ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy nem teljesen haszontalanok az extra vitaminok, az Egyesült Államok fő problémáját sokkal inkább a túl magas zsír- és kalóriatartalmú ételek jelentik. A vizsgálatokat egyébként épp azért kezdték el elvégezni, hogy kiderüljön, van-e releváns haszna a vitaminoknak és hogy adjon-e a kormány támogatást ezekre. A kutatás szerint végül nem sikerült egyértelmű kapcsolatot találni egyes betegségek megléte vagy elkerülése és a beszedett vitaminok között - jegyezte meg az orvosi cikkre hivatkozva a MyNews13 című hírportál.

Fotó: freedigitalphotos.net

Egy másik fontos részletre is emlékeztettek ugyanakkor a kutatók, mégpedig arra, hogy bizonyos vitaminok, mint például a béta-karotin és az E-vitamin önmagukban nem működnek, ezért az sem mindegy, hogy önálló vitaminként vagy multivitamin formájában veszi-e be valaki. "Semmi sem helyettesítheti az egészséges étrendet és a megfelelő életmódot" - figyelmeztetett Dr. Howard Sesso, a bostoni Bringham and Women's Hospital orvosa is.

Az eddigi kutatások alapján úgy tűnt, hogy néhány betegség kialakulását lassíthatják egyes multivitaminok, így hatékony például az Alzheimer-kór ellen vagy az öregedés lassításában, vagy hogy a rendszeres szedés fittebbé teszi az idősebb korosztályt. A 10 éven át folytatott vizsgálatok alapján azonban most úgy tűnik, a szellemi frissességben nem tapasztalható értékelhető különbség a vitamint szedő és a placebót kapott kontrollcsoport között. Jó hír viszont, hogy a vitaminos csoportban 8 százalékkal alacsonyabb volt a rákos betegségek megjelenése, de ez betudható az egészséges étkezés és mozgás hatásának is.

Szintén placebóval végzett vizsgálatokból állapították meg, hogy a multivitaminoknak nincs számottevő hatása arra, hogy egy infarktuson már átesett betegnél kisebb eséllyel történjen újabb szívroham, mint ahogy a szürkehályog kivételével a szem állapotának romlását sem javították a vitaminok vagy rontották azok hiánya.

A tanulmány végén a kutatók egy fontos részletre hívták fel az emberek figyelmét: bár a vitaminok nem számítanak gyógyszernek, mégis fontos, hogy az orvosokat tájékoztassuk ezek szedéséről is, hisz előfordulhat, hogy befolyásolják a gyógyszerek felszívódását, aki pedig aggódik azért, hogy kellően egészségesen táplálkozik-e, az mindenképp konzultáljon egy szakemberrel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.