Kielemezték a fura szörny életmódját

D-vitaminhiánya volt Gollamnak, ezért győzték le a hobbitok

Kevés napfény, sok rothadó hús és hal - ezek együttesen súlyos D-vitaminhiányhoz vezethettek a tudósok szerint, ezért tudta legyőzni Gollamot még egy legyengült hobbit is.

2013.12.16 14:05MTI
Fotó: YouTube

A D-vitamin hiánya miatt veszíthette el a küzdelmet a hobbitokkal szemben Gollam, A gyűrűk ura trilógia és előzményregénye, A hobbit egyik gonosz figurája egy brit tanulmány szerint. Nicholas Hopkinson, a londoni Imperial College tudós fiával, Joseph-fel közösen elemezte a J.R.R. Tolkien regényeiben felbukkanó szereplők táplálkozási szokásait és életmódját. A kutatást a Medical Journal of Australia című szaklap karácsonyi kiadásában mutatták be.

Gollam és a többi szörnyeteg nemcsak amiatt volt legyengülve, mert kerülték a napfényt. Egészségtelen táplálkozásuk (rothadt hús és hal) is a D-vitamin hiányához vezetett, ennek eredményeképpen csontjaik és izmaik elgyengültek. Bilbo, a hős hobbit ezzel szemben változatosan étkezett - írják a kutatók. Az Imperial College közleménye kiemelte a húslevest, csirkét, rakott zöldséget és málnalekvárt is tartalmazó menüt, amellyel Bilbo a vendégeit kínálta.

A hobbitok történetének szisztematikus szövegelemzése bebizonyította, hogy a jók gonoszok feletti győzelme részben az utóbbiak rossz táplálkozásának és a napfényt nélkülöző életének köszönhető - jelentette ki Nicholas Hopkinson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.