Világméretű botrány

Meglett a túl olcsó mellimplantátum következménye

Négy év börtönnel "jutalmazták" az előírtnál gyengébb minőségű alapanyagot használó forgalmazót.

2013.12.10 16:15MTI

Négy év börtönbüntetésre ítélte kedden Jean-Claude Mast, a 2010-ben világméretű botrányt okozó PIP-mellimplantátumot gyártó francia cég alapítóját első fokon a dél-franciaországi Marseille büntetőbírósága.

A megszűnt Poly Implant Prothese (PIP) francia cég további négy vezetőjére 18 hónaptól három évig terjedő felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a bíróság.

A 74 éves céglapítónak 75 ezer euró (22,5 millió forint) pénzbírságot is be kell fizetnie, valamint örökre eltiltották az egészségügyi szektorban való működéstől és a cégvezetéstől. Ezenkívül Mas köteles több ezer euró kártérítést fizetni valamennyi őt feljelentő sértettnek - van, akinek morális alapon, másoknak pedig azért, mert el kellett távolítani a testükből a szakadásveszélyes mellimplantátumot. A megítélt kártérítések összege sértettenként 6 és 13 ezer euró (1,8 és 3,9 millió forint) között mozog.

A pert hét hónappal ezelőtt a nagy érdeklődés miatt egy átmenetileg átalakított kongresszusi központban tartották Marseille-ben, ahol az 5250 felperest mintegy háromszáz ügyvéd képviselte.

"Ez az első jelképes lépés, az első alakalom, hogy használhatjuk a bűnös szót Jean-Claude Masra" - mondta Alexandra Blachere, a PIP-mellbetétet viselők legfőbb egyesületének ügyvédje.

Yves Haddad, a cégalapító ügyvédje közölte: fellebbeznek a döntés ellen. Miután a fellebbezés halasztó hatállyal bír, Mas szabadlábon maradhat és a kártérítéseket sem kell egyelőre megfizetnie.

Valamennyi vádlottat súlyos csalásban mondta ki bűnösnek a bíróság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.