Finn elképzelés

Forradalmasíthatja a koponyasebészetet egy újfajta implantátum

Forradalmasíthatja a koponyasebészetet egy újfajta implantátum egy finn fejlesztő elképzelése szerint.

2013.10.28 18:11MTI
Fotó: freedigitalphotos.net

A Turkui Egyetem kutatócsapatának hétfői közleménye szerint apró üvegrészecskékkel dúsított bioaktív műanyagot fejlesztettek ki.

Az üvegrészecskék hatására az implantátum részben csonttá kezd alakulni. Ezzel a módszerrel a távolabbi jövőben nagyobb koponyarészletek pótlására is képes lehet az orvostudomány.

Pekka Vallittu projektvezető szerint az implantátum úgy működik, hogy az anyag felszínén lévő lyukacskákba közvetlenül az operáció után vér és őssejtek kezdenek beáramlani, és ott csontanyag felépítésébe fognak.

A bioaktív üvegrészecskék folyamatosan lebomlanak és kiválnak, a műanyag alkotórészek pedig a testben maradnak. Ezek olyan anyagok, amelyek nem károsítják az emberi szervezetet - hangsúlyozta Vallittu.

A teljesen bioaktív és lebomló implantátumok kifejlesztéséig azonban még hosszú az út.

Csak akkor lehet majd valóban nagy koponyarészleteket implantátumokkal pótolni - fejtette ki a kutatóorvos az STT finn hírügynökségnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.